Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vinári vyrobia v tomto roku 312 000 hektolitrov vína

Na archívnej snímke zber hrozna v tokajskej oblasti v Malej Tŕni. Foto: TASR/Roman Hanc

Mimoriadne dobrú kvalitu predpovedajú pre biele aj ružové vína, ak pretrvá jesenné počasie bez výraznejších dažďov, tak aj pre červené vína.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Vinohradníci a vinári v tomto roku predpokladajú kvalitatívne výbornú kampaň, vyrobí sa však opätovne menej vína. Informovala o tom dnes Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

"Zníženie celkového množstva úrody sa predpokladá o 10 % pod dlhodobým priemerom, teda v kampani 2017 by sa malo vyrobiť okolo 312.000 hektolitrov (hl) slovenského vína. Kvalita sa zatiaľ ukazuje mimoriadne dobrá pre biele aj ružové vína, ak pretrvá jesenné počasie bez výraznejších dažďov aj pre červené vína. Začiatok kampane je posunutý o asi jeden týždeň až desať dní vopred, v závislosti od regiónu," priblížila.

Cukornatosť hrozna sa podľa nej pohybuje na úrovni 21 stupňov NM (normalizovaného muštomera), obsah kyselín je na úrovni okolo 7 gramov na liter - táto hladina je primeraná pre slovenský vinohradnícky región, čo je potešujúce, neklesla ani pre dlhodobé sucho. "Pomer cukrov a kyselín je tak ideálny a je znakom výborného ročníka. Pod zníženie úrody sa podpísali jarné mrazy a sucho, zrážky boli na celom území počas celej vegetácie dlhodobo pod normálom. Veľké škody sú momentálne spôsobované náletmi škorcov a diviačej zveri," upozornila.

Jarné mrazy poškodili predovšetkým mladú výsadbu celoplošne, škody sú nezvratné, odhadom bolo poškodených asi 50 hektárov (ha) vinohradov a škody predstavujú asi 400.000 eur. Lokálne boli poškodené až do 70 % aj úrodné vinohrady, najviac postihnutá bola Malokarpatská oblasť. Na druhej strane vďaka suchému počasiu bol tlak chorôb minimálny, zdravotný stav hrozna je takmer 100-%.

Škody spôsobené náletmi škorcov a diviačej zveri predstavujú podľa nej pre vinohradníkov čoraz väčší problém. Vo všetkých vinohradníckych krajinách majú totiž výnimku z ochrany škorca lesklého a v čase zberu hrozna je povolený jeho odstrel. Slovensko takúto výnimku nemá a v ostatných rokoch je pozorovaná čoraz väčšia migrácia tohto vtáka na Slovensko a s tým rastú aj škody vo vinohradoch.

"V minulom roku predstavovali odhadom škody spôsobené škorcom okolo 3 miliónov eur, zničených bolo okolo 1.000.000 kg hrozna. Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska bude opätovne žiadať o výnimku z ochrany škorca lesklého Ministerstvo životného prostredia SR," dodala.