Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Záujem cudzincov o pôdu na Islande sa stáva témou sťažností a kritiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Premiérka chce presadiť na Islande prísnejšie podmienky pre kúpu pôdy cudzincami.

Reykjavík 2. augusta (TASR) - Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová začala brojiť proti cudzincom, ktorí v jej krajine skupujú pozemky. Nákupy rozľahlých lánov človekom nedotknutej divočiny pokladá za „vážny problém“. Tým reaguje na sťažnosti tamojších farmárov a na kritiku islandských nacionalistov.

„Predovšetkým chcem brániť národnú suverenitu," povedala premiérka pre americkú agentúru Bloomberg. „Záleží nám na tom, aby sme mohli rozhodovať o tom, ako sa bude pôda rozvíjať a využívať,“ dodala. Premiérka chce presadiť na Islande prísnejšie podmienky pre kúpu pôdy cudzincami.

Lokálny server Iceland Monitor citoval Jakobsdóttirovej vyjadrenie, že pre taký malý národ, akými sú Islanďania, má zmysel zaoberať sa tým, prečo nie je stanovený nijaký limit pre rozlohu pozemkov, ktorú môžu kúpiť cudzinci.

Portál iDNES uviedol, že subjekty, ktoré nepatria do Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), potrebujú na kúpu pozemkov na Islande výnimku od ministerstva spravodlivosti. Európski investori tento súhlas nepotrebujú, ale musia splniť niekoľko podmienok.

Island je ostrov v Severnom mori medzi Európou a Amerikou. Krajina s rozlohou 102.775 km2 má podľa odhadu z 1. marca tohto roku vyše 350.000 obyvateľov. Z populácie sa 91 % hlási k islandskej národnosti. Druhým najpočetnejším etnikom sú Poliaci, ktorých sú 4 %. Zvyšných 5 % sa hlási k iným národnostiam.

Island patrí medzi bohaté krajiny. Pri hrubom nominálnom ročnom domácom produkte 25 miliárd USD (21,38 miliardy eur) pripadá na obyvateľa vyše 70.000 USD. Ním sa krajina zaraďuje na piate miesto na svete.