Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Babiš prevzal žilinskú pekáreň Peza

Andrej Babiš Foto: idnes.cz

Akvizíciu potvrdil aj hovorca koncernu.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Potravinársko-chemický koncern Agrofert miliardára a českého ministra financií Andreja Babiša sa rozrástol o ďalšiu slovenskú pekáreň. Informoval o tom portál Aktuality.sk, podľa ktorého holding ovládol žilinskú firmu Peza.

Dôkazom uzavretia obchodu sú podľa portálu zmeny v orgánoch žilinskej akciovky. Od konca augusta sú totiž členmi dozornej rady Jaroslav Kurčík a Jitka Pasterová. Obaja pôsobia v predstavenstve spoločnosti Penam Slovakia, ktorá zastrešuje pekárenský biznis a je súčasťou Agrofertu.

Akvizíciu potvrdil aj hovorca koncernu s tým, že Penam Slovakia zavrel svoju prevádzku v Považskej Bystrici a celú výrobu presunul do Žiliny do pekárne Peza. Dôvodom je modernizácia a rozšírenie výroby.

Portál zároveň pripomenul, že holding chcel pôvodne kúpiť najväčšiu konkurenčnú firmu United Bakeries, túto akvizíciu však pred štyrmi rokmi stopol Protimonopolný úrad SR. Agrofert preto zmenil stratégiu a začal skupovať pekárne spadajúce pod ňu jednotlivo. Takýto predaj totiž nepodlieha schvaľovaniu regulátora.