Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

KDH so znepokojením vníma, že ovčie mlieko dovážame

Na snímke bača Ladislav Kazár (vľavo) zo Zázirvej počas zaháňania oviec na podujatí Ovčiarske obyčaje - Redikaňä počas otvorenia pastierskej a salašníckej sezóny v mikroregióne terchovskej doliny v Zázrivej 14. mája 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Zabrániť tomu, aby na Slovensku zaniklo ovčiarstvo sa podľa mimoparlamentného KDH dá, rozhodujúcu úlohu v tom musí zohrať Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Bratislava 21. júna (TASR) - Mimoparlamentné KDH s veľkým znepokojením vníma informáciu, že ovčie mlieko - surovina na výrobu tradičného slovenského výrobku – bryndze, sa dováža zo zahraničia. Uviedol to v stanovisku strany hovorca KDH Stano Župa.

Táto skutočnosť podľa neho jednoznačne vypovedá, že stav nášho poľnohospodárstva je žalostný, čo potvrdzuje aj vyjadrenie šéfky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriely Matečnej (nominantka SNS), ktorá skutočnosť nákupu ovčieho mlieka zo zahraničia komentovala slovami, ktoré by sa dali v zásade zjednodušiť slovami "No a čo...". Kresťanskí demokrati podľa hovorcu upozorňujú, že ak sa nebude situácia v slovenskom ovčiarstve riešiť, tak chov oviec na Slovensku zanikne.

Pri chove oviec chovateľ môže podľa Župu rátať s príjmom len za predaj mlieka, nakoľko vlna je v súčasnosti nepredajná. Rovnako na Slovensku nie je veľká tradícia v konzumácii baranieho mäsa, preto sa dá rátať s predajom mäsa len v obmedzenom množstve. Ak ovčie mlieko nebude vedieť chovateľ predať, tak nemôže ovce chovať len kvôli nejakej reminiscencii, poľnohospodárske družstvo nemôže plniť funkciu zoologickej záhrady, respektíve turistickej atrakcie. Chov oviec chovateľ z ekonomických dôvodov ukončí.

Zabrániť tomu, aby na Slovensku zaniklo ovčiarstvo sa podľa KDH dá, rozhodujúcu úlohu v tom musí zohrať Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. "Vyzývame ministerstvo pôdohospodárstva, aby využilo všetky nástroje, ktoré má na to, aby ochránilo slovenských chovateľov oviec," podčiarkol hovorca KDH.