Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Tretina riaditeľov agropodnikov chce do prenájmu viac pozemkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Takmer polovica poľnohospodárov tiež uvádza existenciu problémov a nezhôd medzi nájomcami pôdy a ich prenajímateľmi.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Tri zo štyroch poľnohospodárskych spoločností (73 %) chcú zmeniť podiel poľnohospodárskej pôdy, ktorú majú v prenájme. Tretina z nich (35 %) uvažuje o zvýšení podielu v priemere o 17 % a takmer dve pätiny (38 %) o jeho znížení v priemere o 16 %. Vyplýva to z kvartálnej analýzy slovenského poľnohospodárstva, ktorú vypracovala analytická spoločnosť CEEC Research v spolupráci so spoločnosťou O.M.C. Invest.

Takmer tri štvrtiny (72 %) pôdy, ktorú poľnohospodárske firmy a družstvá obrábajú, majú v prenájme. Rozdiely medzi firmami zameranými na rastlinnú a živočíšnu výrobu sú minimálne. "V nájme máme všetku poľnohospodársku pôdu, ktorú obhospodarujeme," uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Roľníckej spoločnosti Kyjov Milan Semančík.

Tomu, aby mohli spoločnosti rozšíriť podiel obrábanej prenajatej poľnohospodárskej pôdy, bráni predovšetkým nedostatočná ponuka. Potvrdil to každý druhý riaditeľ poľnohospodárskeho podniku (47 %). V segmente rastlinnej výroby je potom tento problém ešte o niečo výraznejší (56 %). Až s veľkým odstupom sú uvedené nedostatočné finančné prostriedky (13 %) a rozdrobenosť pozemkov (12 %).

Takmer polovica poľnohospodárov (44 %) tiež uvádza existenciu problémov a nezhôd medzi nájomcami pôdy a ich prenajímateľmi. Najpálčivejším problémom je v tomto ohľade predkupné právo nájomcov v zmluve, ktorý na stupnici od nuly do desať, kde desiatka predstavuje najzávažnejší problém, získal od riaditeľov poľnohospodárskych firiem číslo 6,0.

Ďalšie významné nezhody sa týkajú prístupu na prenajaté pozemky (5,2), výšky nájmu (5,1), doby prenájmu a dĺžky výpovednej lehoty (5,0). V segmente poľnohospodárskej výroby sa k týmto problémom ešte navyše pridávajú nezhody ohľadom automatického povolenia prenájmu iným užívateľom (6,0). Ako najmenší problém, naopak, pôsobí nespokojnosť prenajímateľov s využitím pôdy (2,9).