Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: Cieľom novely zákona o potravinách nebolo znižovanie pokút

Na snímke rožky v potravinách. Senec, 1. októbra 2015 Foto: TASR - Michal Svítok

Predsedníčka SAMO Katarína Fašiangová dnes informovala, že novela zákona o potravinách z dielne MPRV SR, ktorú aktuálne prerokúva Národná rada SR, neodstránila jeho odborné nedostatky.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Cieľom novely zákona o potravinách bolo umožniť darovanie potravín charitatívnym organizáciám, vyriešiť výhrady Európskej komisie k požiadavke na zverejňovanie percentuálneho podielu z obratu z predaja potravín vyrobených v SR a zjednodušiť predaj pre malých domácich výrobcov potravín. Nie znižovanie pokút. Uviedol pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík v reakcii na dnešnú tlačovú besedu Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO).

Predsedníčka SAMO Katarína Fašiangová dnes informovala, že novela zákona o potravinách z dielne MPRV SR, ktorú aktuálne prerokúva Národná rada (NR) SR, neodstránila jeho odborné nedostatky. Miliónové pokuty, s ktorými novela naďalej počíta, sú podľa SAMO neprimerané a nespravodlivé. To, čo najviac obchodníkov trápi v novele je podľa Fašiangovej možnosť darovania potravín po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT) a pokuty.

"Tzv. miliónové pokuty sú sumarizačné, čiže sú udeľované len vo výnimočných prípadoch, pri opakovanom porušení v danej, konkrétnej prevádzke. Väčšina reťazcov na trhu reťazce tento typ pokuty nedostala. Tie reťazce, ktoré takéto pokuty opakovane dostali, by sa mali zamerať nie na expanziu na trhu, ale na zabezpečenie dodržiavania ochrany zdravia spotrebiteľa," zdôraznil Machalík.

Predložená novela zákona o potravinách je podľa Fašiangovej nespravodlivá aj v tom, že na rozdiel od praxe v iných krajinách EÚ udelené miliónové pokuty znášajú výhradne iba obchodníci, hoci sa na nich podieľajú aj iné články dodávateľsko-odberateľského reťazca.

Hovorca MPRV pripomenul, že Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vykonala za prvých osem mesiacov tohto roku 32.689 kontrol. "U prvovýrobcov bol podiel zistení (porušení, pozn. TASR) pri kontrolách len 0,25-%. Naproti tomu pri kontrolách samotných predajní našli zistenia až štyri z piatich kontrol (81 %)," dodal Machalík.

Obchodníci združení v SAMO podľa Fašiangovej upozornili, že ak sa novela zákona o potravinách schváli v podobe, v akej bola predložená do NR SR, dotkne sa to negatívne všetkých predajcov. Ohrozená môže byť podľa jej slov najmä zamestnanosť a nové investície v regiónoch, ale negatívne dosahy môžu pocítiť aj slovenskí dodávatelia. Vysoký podiel pokút v dôsledku pochybení ostatných článkov potravinového reťazca prinúti podľa nej obchodníkov suplovať úlohu štátu a sprísniť predtrhovú kontrolu kvality dodávaného tovaru.

Podľa Jozefa Goliana zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre je Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ vo využití potravín po DMT najkonzervatívnejšie. Výška pokút, ktorá sa na Slovensku udeľuje za ojedinelý nález potraviny v predaji po DMT prevyšuje aj pokutovanie v bohatých krajinách Európy. "V našich podmienkach sú teda pokuty nadhodnotené, bude treba v tejto oblasti zmenu," podčiarkol Golian.