Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo hospodárstva: Investícia Jaguar je v EÚ výnimočná

Na snímke logo automobilky Jaguar. Foto: TASR/Martin Baumann

Investícia prinesie nielen priame pracovné miesta, ale aj následné ďalšie vyvolané investície a tým aj tisíce ďalších pracovných pozícií.

Bratislava/Nitra 10. augusta (TASR) - Slovensko príchodom automobilky Jaguar Land Rover (JLR) získa investíciu, ktorá je výnimočná v celej EÚ v období po začiatku ekonomickej krízy. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano.

Podľa neho prinesie investícia nielen priame pracovné miesta, ale aj následné ďalšie vyvolané investície a tým aj tisíce ďalších pracovných pozícií. "Už v súčasnosti to dokazujú informácie o príchode a záujme ďalších investorov nadväzujúcich na produkciu samotnej automobilky," poznamenal.

Ani výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii na plánoch JLR podľa Stana nič nezmenil. "Investície tohto typu a rozsahu potvrdzujú, že Slovensko má stabilné podnikateľské i politické prostredie a je korektným dôveryhodným partnerom, čo aj menším investorom poskytuje záruku bezpečnosti investícií umiestnených v našej krajine. Aj preto v posledných mesiacoch celkový objem nových investícií na Slovensku prudko vzrástol, pričom ide nielen o nových investorov, ale aj o rozširovanie výrobných kapacít tých, ktorí sú už u nás etablovaní," zdôraznil.

Ministerstvo hospodárstva SR podľa neho spolu s rezortnou agentúrou SARIO vyvíjajú intenzívne aktivity v záujme príchodu ďalších investícií, predovšetkým do regiónov s vyššou mierou nezamestnanosti, čo sa v posledných mesiacoch aj darí dosiahnuť.



"Automobilový sektor je pre Slovensko kľúčový, pretože zamestnáva podľa niektorých štatistík priamo a nepriamo takmer 200 000 ľudí a tvorí 12 % HDP. Automobilový priemysel patrí k lídrom inovácií a pre rezort hospodárstva a celú krajinu je zásadné, aby sa rozvíjali vývojové a výskumné centrá automobiliek a nadväzujúcich odvetví. Ďalší rozvoj a investície by preto mali smerovať do vývoja v odvetviach naviazaných na automobilový priemysel, najmä do odvetví s vysokou pridanou hodnotou (napríklad IT systémy v automobilovom priemysle). Slovenská republika a ministerstvo hospodárstva má veľký záujem naďalej vytvárať priaznivé podmienky pre ďalší rozvoj," dodal Stano.

Britská automobilka Jaguar Land Rover chce s výstavbou závodu pri Nitre začať po získaní príslušných povolení koncom leta. Potvrdil to v Bratislave na stretnutí s novinármi 26. júla prevádzkový riaditeľ investície JLR v Nitre Alexander Wortberg. Práce so slovenskými partnermi podľa jeho slov pokračujú veľmi dobre.

Wortberg pripomenul, že prvé vozidlá JLR by z linky nitrianskeho závodu mali zísť koncom roku 2018. V prvej fáze sa očakáva ročná výroba asi 150 000 vozidiel.

Na ilustračnej snímke montážna linka v závode automobilky Jaguar Land Rover.
Foto: TASR/Michal Svítok


Nitriansky závod Jaguar Land Rover má podľa rozhodnutia vlády SR z 13. januára status významnej investície. "Podnikateľský zámer s investičnými nákladmi v celkovej nominálnej výške 1,406 miliardy eur sa bude realizovať na území Strategického parku Nitra, v katastrálnom území Dražovce a Lužianky, okres Nitra. V priamej súvislosti s podnikateľským zámerom sa vytvorí 2834 nových pracovných miest do konca roka 2020," spresnilo MHSR v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.

Vláda SR v súvislosti s investíciou JLR schválila 11. decembra 2015 aj poskytnutie štátnej pomoci vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok v maximálnej výške 130 miliónov eur.

Memorandum o porozumení s britskou spoločnosťou podpísala slovenská vláda 11. augusta 2015. Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorila silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra. Automobilka, ktorá patrí indickému koncernu Tata Motors, si vybrala Nitru za miesto pre svoj nový závod s výrobnou kapacitou 300 000 vozidiel ročne. V krajine už majú svoje závody nemecký Volkswagen, juhokórejská Kia aj francúzska automobilka Peugeot.