Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: Je trápne, že o potravinárov má starosť práve Smer-SD

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rezort pripomenul, že Európska komisia Slovensku pre odhalené podozrenia kráti poskytované dotácie o jednu štvrtinu.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Je trápne, že o slovenských potravinárov má zrazu starosť práve predstaviteľ strany Smer-SD, ktorej vlády pripravili slovenských poľnohospodárov o desiatky miliónov eur, ako o tom svedčí odkrývanie rozsiahlej korupcie a výpalníctva na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Vyplýva to z vyjadrenia odboru komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Ako ďalej pre TASR uviedol odbor komunikácie agrorezortu v reakcii na tvrdenia opozičného poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Takáča (Smer-SD), podozrenia z rozsiahleho zneužívania európskych peňazí za čias Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD) a Roberta Fica (Smer-SD) viedli k tomu, že Slovensku hrozí odňatie akreditácie pre PPA, čím by sa výrazne sťažil prístup slovenským poľnohospodárom a potravinárom k dotáciám.

MPRV pripomenulo, že Európska komisia navyše Slovensku pre odhalené podozrenia kráti poskytované dotácie o jednu štvrtinu a tieto peniaze musia poľnohospodárom doplácať všetci občania Slovenska zo štátneho rozpočtu.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO) podľa MPRV intenzívne pracuje na tom, aby splnil podmienky zo strany EÚ a zachránil peniaze pre slovenských pôdohospodárov, potravinárov a pre rozvoj vidieka. Bezodkladne po udelení trvalej akreditácie po 15. októbri 2021 budú na podporu slovenských potravinárov vypísané výzvy vo výške 170 miliónov eur, ktoré budú môcť čerpať po vyhodnotení výzvy.

Podľa podpredsedu strany Smer–SD a člena Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Richarda Takáča pomoc pekárom mala prísť na jar 2020, jar 2023 je príliš ďaleko. "Výzva zatiaľ nie je ani vyhlásená, a kým sa vyhodnotí, zrealizuje a preplatí, prejde minimálne 18 mesiacov až dva roky. Pomoc, ktorú pekári potrebovali na jar 2020, dostanú v minimálnej sume najskôr na jar 2023. Toto nepovažujem za pandemickú pomoc," zdôraznil Takáč.