Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: Pripomienky WWF odrážajú nepochopenie Zelenej správy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Mŕtve drevo podľa rezortu celkom určite nechýba ani v listnatých lesoch. Dôležité však je, že drevo väčšiny listnatých drevín sa rozkladá rýchlejšie ako drevo ihličnatých drevín.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa ohradilo voči pripomienkam organizácie WWF Slovensko k Správe o lesnom hospodárstve v Slovenskej republike za rok 2019 (Zelená správa). Podľa rezortu odrážajú pripomienky WWF zásadné nepochopenie toho, čo Zelená správa je, ako dokument jej typu vzniká, aké zdroje a kapacity sú na jej vytvorenie potrebné a že jej rozsah je prispôsobený jej cieľovým odberateľom. Ministerstvo odmietlo aj tvrdenie WWF, že niektoré údaje sú zavádzajúce.

"Úlohou Zelenej správy je na základe dostupných dát charakterizovať stav našich lesov a lesného hospodárstva a trendy ich vývoja,"
uviedol v reakcii na WWF Daniel Hrežík z odboru komunikácie MPRV.

Zelená správa podľa rezortu nie je strategickým dokumentom, ktorý by hovoril, čo sa v našich lesoch bude robiť v budúcnosti, nie je ani učebnicou, ktorá má detailne opisovať všeobecne známe fakty a už vôbec nie práve z pozícií ochrancu prírody. "Je veľmi zvláštne v pripomienkovom konaní požadovať, že správa má obsahovať niečo, čo neobsahuje, najmä nie bez znalosti toho, aké dáta sú vôbec dostupné," dodal Hrežík.

WWF Slovensko v pripomienkach poukazuje na nedostatočné a podľa nich až zavádzajúce tvrdenie o mŕtvom dreve. Rezort pôdohospodárstva zdôraznil, že správou prezentované údaje o mŕtvom dreve celkom iste nie sú zavádzajúce. Ide totiž o údaje z Národnej inventarizácie a monitoringu lesov 2015-16, zistené transparentnou a publikovanou metodikou, a sú aj kontrolovateľné. "Naša metodika je plne kompatibilná s národnými inventarizáciami lesov ostatných európskych krajín, pokiaľ tieto vôbec mŕtve drevo merajú. Nespracované ihličnaté drevo po kalamite sa v celej Európe považuje za súčasť mŕtveho dreva. Nejde o žiadne skreslenie," uviedol Hrežík.

Mŕtve drevo podľa rezortu celkom určite nechýba ani v listnatých lesoch. Dôležité však je, že drevo väčšiny listnatých drevín sa rozkladá rýchlejšie ako drevo ihličnatých drevín. To, že lesníci pripisujú mŕtvemu drevu význam, vyplýva už z toho, že napriek finančnej náročnosti merania, ako jediní tento údaj na Slovensku zisťujú. "Ochrancovia prírody nijaké porovnateľné údaje nemajú a na Národnú inventarizáciu lesov ani neprispeli," dodal Hrežík.