Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Airbus a Boeing sa tlačia na trh s lietadlami na stredné trate

Novinári sa zhromažďujú pred novým lietadlom Airbus A220 po jeho pristátí na letisku v Toulouse-Blagnac na juhozápade Francúzska 10. júla 2018. Európsky výrobca lietadiel Airbus predstavil vo francúzskom meste Toulouse nový prepracovaný model lietadla Bombardier série C, ktorý premenoval na A220, aby bol v súlade s ponukou jeho ostatých civilných dopravných lietadiel. Airbus oznámil, že Bombardiery "optimalizoval" tak, aby mali 100 až 150 sedadiel, a premenoval ich. Stroj typu Bombardier C100, ktorý mal zvyčajne sedlá pre 120 cestujúcich a dolet 5741 kilometrov, má po novom označenie A220-100. Foto: TASR/AP

Airbus kanadský Bombardier premenoval na Airbus A220-300 a prostredníctvom svojej rozvetvenej distribučnej siete sa postará o jeho predaj.

Toulouse/New York 12. júla (TASR) - Airbus, druhý najväčší výrobca civilných dopravných lietadiel na svete, sa stal začiatkom júla väčšinovým podielnikom vyvíjaného lietadla kanadského koncernu Bombardier. Kanaďania ho nazvali CS300. Pod týmto označením ho roky neúspešne ponúkali leteckým spoločnostiam.

Airbus ho premenoval na Airbus A220-300 a prostredníctvom svojej rozvetvenej distribučnej siete sa postará o jeho predaj.

Úspech sa dostavil po pár dňoch. V utorok (10.7.) si ich americká letecká spoločnosť JetBlue objednala 60 za 4,6 miliardy eur.

Airbus privábil Američanov sľubom, že ak si objednajú väčšie stroje, ich objednávku vybaví prednostne. Spoločnosť JetBlue mala u Airbusu doteraz objednávku na 25 lietadiel A320neo.

Európsky výrobca lietadiel predpokladá, že sa v nasledujúcich 20 rokoch podarí umiestniť na trhu lietadiel na stredné trate pre 100 až 150 cestujúcich viac ako 7000 strojov. Z nich by mohla byť najmenej polovica modelu, ktorý teraz prevzal od Bombardieru.

Na trh s lietadlami na stredné trate sa tlačí aj americký Boeing. Už finišuje s prevzatím brazílskeho výrobcu Embraer, ktorý je hlavným konkurentom Bombardieru.