Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Airbus odhaduje, že do 20 rokov sa predá 28.200 nových lietadiel

Airbus A380 Foto: TASR/AP

Najväčší podiel na tom bude mať ázijský región.

Londýn 4. septembra (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus odhaduje, že v nasledujúcich 20 rokoch sa vo svete predá 28.200 nových lietadiel v hodnote zhruba 3,9 bilióna USD (3,10 miliardy eur). Oproti prognóze (počtu lietadiel) z minulého roka ju tak vylepšil takmer o 5 %.

Najväčší podiel na tom bude mať ázijský región, kde sa v dôsledku rýchleho rozvoja leteckej dopravy počíta s výrazným rastom dopytu po nových strojoch. Práve osobné lietadlá by mali predstavovať najväčší podiel z celkového odhadovaného objemu dopytu po nových strojoch. Z 28.200 by aerolínie mali kúpiť až 27.350 osobných lietadiel. Zvyšok predstavujú nákladné lietadlá.

Najviac sa na tomto vývoji bude podieľať podľa Airbusu Čína a ďalšie rozvíjajúce sa ekonomiky. "Do 20 rokov by vnútroštátna osobná letecká doprava v Číne mala prekonať objem leteckej dopravy v USA," dodal Airbus. Zhruba 35 % nových lietadiel by malo v rokoch 2012-2031 smerovať do Ázijsko-tichomorského regiónu. Nasledovať bude Európa a Severná Amerika, každý región s 21-% podielom.

Prognóza Airbusu je omnoho konzervatívnejšia než konkurenčného Boeingu, ktorý počíta s tým, že v najbližších 20 rokoch sa počet nových lietadiel zvýši vo svete o 34.000. Ich hodnota by podľa americkej spoločnosti mala dosiahnuť 4,5 bilióna USD. Za rozdielnymi prognózami však môže byť aj fakt, že Boeing započítava do svojho odhadu aj niektoré regionálne lietadlá.