Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Airbus potvrdil obmedzenie výroby, dotkne sa to okolo 3700 ľudí

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Spoločnosť však zároveň predpokladá, že sa jej podarí väčšinu z dotknutých zamestnancov presunúť na iné programy.

Paríž 7. marca (TASR) - Európsky výrobca lietadiel v stredu oznámil, že obmedzí produkciu svojho dopravného lietadla A380 a vojenského A400M, pričom zmeny by mali zasiahnuť okolo 3700 pracovných miest. Spoločnosť však zároveň predpokladá, že sa jej podarí väčšinu z dotknutých zamestnancov presunúť na iné programy, kde sa, naopak, produkcia zvyšuje.

Firma tak potvrdila informácie médií z predchádzajúcich dní, pričom dodala, že obmedzenie výroby sa dotkne závodov vo Francúzsku, v Británii, Španielsku a Nemecku. Podľa agentúry DPA sa zníženie produkcie spomínaných modelov lietadiel bude pravdepodobne týkať nemeckých závodov v Brémach a Augsburgu.

Airbus potvrdil, že výroba najväčšieho lietadla na svete A380 sa od roku 2020 zníži v dôsledku nízkeho dopytu na šesť lietadiel ročne. Tento rok plánuje vyrobiť 12 lietadiel A380. Spomínaných šesť strojov ročne je minimum, ktoré zaručuje výrobu. Pôvodne hrozilo, že sa produkcia A380 zastaví úplne, záchranu však zabezpečila objednávka v hodnote 16 miliárd USD (12,89 miliardy eur) v katalógových cenách zo strany leteckej spoločnosti Emirates.

Čo sa týka A400M, produkcia týchto lietadiel sa od roku 2020 znižuje na osem. Tento rok by ich mal Airbus vyrobiť 15 a v budúcom roku 11. Dôvodom obmedzenia výroby sú vysoké náklady spojené s technickými problémami.

Podľa zástupcu odborovej organizácie Force Ouvriere Yvonnicka Drena by obmedzenie produkcie malo ovplyvniť v Nemecku 1925 pracovných miest, v Španielsku 860 miest, Británii 465 a vo Francúzsku 470 miest. Čo sa týka presunutia dotknutých zamestnancov na iné programy, Dreno pre agentúru Reuters uviedol, že vo Francúzsku by s tým nemal byť problém. Horšie to bude v Británii a Španielsku, kde je produkcia vo väčšej miere sústredená na A400M.

(1 EUR = 1,2417 USD)