Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Airbus predpokladá zníženie produkcie a dodávok až o 40 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veľký počet vyrobených lietadiel stále na svoju dodávku čaká.

Berlín/Toulouse 29. júna (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus predpokladá, že v najbližších dvoch rokoch zníži produkciu a dodávky o 40 %. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá obmedzila leteckú dopravu a znížila tak dopyt po nových lietadlách. Uviedol to pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Die Welt šéf Airbusu Guillaume Faury.

"Nemôžeme sa odstrihnúť od vývoja, ku ktorému dochádza v aerolíniách," povedal Faury s tým, že spoločnosť v tomto a budúcom roku najnovšie predpokladá zníženie výroby a dodávok o 40 %. Pôvodne firma počítala s poklesom zhruba o 30 %.

Veľký počet vyrobených lietadiel stále na svoju dodávku čaká. Dôvodom je, že mnohé letecké spoločnosti, ktoré v dôsledku karanténnych opatrení nemôžu využívať všetky svoje stroje, požiadali o odklad dodávok nových lietadiel. Ako povedal Faury pre Die Welt, ktorý citovala agentúra DPA, až ku koncu roka 2021 počíta Airbus s návratom k pôvodnému rozsahu produkcie a dodávok.

Obmedzovanie výroby sa odrazí aj na počte pracovných miest. Faury plánuje presný rozsah prepúšťania oznámiť koncom júla po tom, ako znižovanie počtu zamestnancov prerokuje s odbormi. Očakáva sa, že redukcia počtu pracovných pozícií sa dotkne približne 15.000 zamestnancov v divízii dopravných lietadiel. V tej pracuje celkovo 90.000 zamestnancov.

Napriek zníženiu produkcie budú fungovať všetky výrobné linky. "Aj naďalej budeme vyrábať všetky modely, iba pomalším tempom," povedal Faury.