Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Airbus začína vyvíjať vrtuľníky aj vo východnej Európe

Nový airbus francúzskeho výrobcu A350 - lietadla strednej veľkosti určeného pre trate s dlhým doletom - vzlietol v piatok 14. mája 2013 z Toulouse na prvý skúšobný let, ktorý trval štyri hodiny. Foto: TASR/AP

Kancelária v poľskej Lodži doplní rovnaké centrá vo Francúzsku, Nemecku a v Španielsku. Informuje o tom portál českého denníka E15.

Lodž/Praha 23. februára (TASR) - Vrtuľníková divízia európskeho leteckého gigantu Airbus otvorila svoje prvé vývojové centrum vo východnej Európe. Kancelária v poľskej Lodži doplní rovnaké centrá vo Francúzsku, Nemecku a v Španielsku. Informuje o tom portál českého denníka E15.

"V Poľsku vidíme veľký potenciál, predovšetkým sú v ňom mladí a schopní inžinieri,"
uviedol šéf divízie Airbus Helicopters Guillaume Faury.

V Lodži sa budú vyvíjať najmä mechanické súčiastky, ktoré budú vhodné do civilných i vojenských vrtuľníkov koncernu. Zatiaľ pracuje v kancelárii desať ľudí. Postupne by sa mal ich počet vyšplhať na 100. Šance na uplatnenie majú napríklad absolventi technickej univerzity v Lodži, ktorá s Airbusom už spolupracuje. Univerzita vlani v októbri oznámila, že otvorí nový študijný odbor zameraný na leteckú techniku.

Airbus Helicopters spolupracuje s poľskými technickými univerzitami už desať rokov. Poľskí inžinieri sa podieľali na vývoji útočnej helikoptéry EC 725 Caracal.

Airbus Group je okrem iného aj najväčším výrobcom vrtuľníkov na svete. V civilnom sektore si koncern udržuje podiel na trhu 44 %. Firma po celom svete zamestnáva viac ako 23.000 ľudí.