Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Aj na Slovensku dominuje v produkcii tepla plyn, má 47-% podiel

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výraznejšie zastúpenie pri výrobe tepla v SR má aj ropa s vyše 10-% podielom. Okrem Slovenska podiel ropy a ropných produktov mierne presahuje 10 % už len v Taliansku, Holandsku, Srbsku a Bulharsku.

Bratislava 2. februára (TASR) - Najviac tepla v centrálnych zdrojoch tepla (CZT) v Európe sa vyrobí z plynu, až takmer 40 %. Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Výroba tepla z plynu je podľa analýzy dominantná najmä v Portugalsku, Chorvátsku, Luxembursku, Veľkej Británii či Maďarsku, kde sa pohybuje na úrovni okolo 80 % a viac. "Aj na Slovensku dominuje produkcii tepla výroba z plynu s takmer polovičným podielom (47 %)," konštatuje sa v analýze.

Naopak, Česká republika sa radí medzi krajiny s podpriemerným podielom plynu na výrobe tepla (asi 30-%). Až 60 % tepla sa tu totiž vyprodukuje z tuhých palív, takmer výlučne z uhlia. Ešte vyšší podiel tuhých palív, viac ako 80-% vykazuje Poľsko, takmer 100-% Grécko, kde je však výroba tepla predsa len zanedbateľná. "Nadpolovičný podiel tuhých palív pri výrobe tepla nájdeme ešte aj v Slovinsku (53-%). V priemere v EÚ sa tuhé palivá na výrobe tepla podieľajú 27 %, na Slovensku 21 %," konštatovali analytici UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Výraznejšie zastúpenie pri výrobe tepla na Slovensku má aj ropa s viac ako 10-% podielom. Okrem Slovenska podiel ropy a ropných produktov mierne presahuje 10 % už len v Taliansku, Holandsku, Srbsku a Bulharsku.

"Vo viacerých krajinách však nájdeme z pohľadu Slovenska aj netradičné zdroje tepla. V Nórsku vyrobia takmer polovicu tepla z odpadu, približne pätinový podiel má odpad vo výrobe tepla aj vo Švédsku, Dánsku a Francúzsku, jeho významné zastúpenie nájdeme aj v Nemecku (15 %) a Rakúsku (10 %). Až štvrtina tepla v Belgicku a Litve pochádza z chemických zdrojov a až desatinu tepla vo Švédsku dodajú tepelné čerpadlá, ktoré majú okrem Švédska významnejší podiel už len v Nórsku (6,5 %)," dodali analytici UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.