Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Aj Porsche čelí možnej pokute v súvislosti s emisným škandálom

Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia majú totiž podozrenie, že spoločnosť spáchala administratívny priestupok.

Stuttgart 18. februára (TASR) - Nemecká automobilka Porsche čelí možnej pokute v súvislosti s emisným škandálom. Uviedla to v pondelok prokuratúra v Stuttgarte. Vyšetrovatelia majú totiž podozrenie, že spoločnosť spáchala administratívny priestupok, dodal hovorca súdu.

Odhalenie rozsiahlych podvodov pri emisných testoch dieselových motorov naprieč nemeckými výrobcami vozidiel otriasli týmto odvetvím priemyslu.

Predbežné vyšetrovanie sa od júla 2017 sústredilo na jednotlivých zamestnancov firmy Porsche so sídlom v Stuttgarte. Porsche vo svojom vyhlásení potvrdilo, že prokurátor inicioval právne konanie proti firme pre podozrenie, že vedúci pracovníci automobilky zlyhali pri zabezpečení potrebného dohľadu, ktorý mal zabrániť porušovaniu predpisov.

Spoločnosť vyhlásila, že bude spolupracovať s úradmi, ale zároveň dala najavo, že začatie konania ešte neznamená, že bol spáchaný priestupok. "Spoločnosť Porsche predpokladá, že v minulosti plne dodržala svoje povinnosti v oblasti dohľadu."

V minulom roku prokuratúra v nemeckom meste Braunschweig udelila automobilke Volkswagen (VW) pokutu vo výške 1 miliardy eur pre podvody pri emisných testoch. VW už zaplatila za pokuty a kompenzácie po celom svete zhruba 27 miliárd eur.

Mníchovská prokurátora zasa udelila pokutu automobilke Audi vo výške 800 miliónov eur pre emisie.