Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Aj W. Schäuble varuje pred dôsledkami brexitu

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, archívne foto Foto: TASR/AP

Jean-Claude Juncker zase v súvislosti s brexitom vyhlásil, že bývalý starosta Londýna Boris Johnson je mimo reality, ak tvrdí, že Británii sa bude dariť lepšie, keď vystúpi z EÚ.

Berlín/Tokio 26. mája (TASR) - Dôsledky brexitu, teda vystúpenia Británie z Európskej únie (EÚ), najviac pocíti samotná Británia. Vyhlásil to dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pred júnovým referendom, v ktorom britskí voliči majú rozhodnúť, či ich krajine zostane členom európskeho bloku, alebo z neho vystúpi. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Schäubleho nie je síce možné presne predpovedať, čo sa stane v stredno- a dlhodobom časovom horizonte, ak zvíťazia stúpenci brexitu, ale už teraz je jasné, že takýto výsledok spôsobí obrovské škody Európe a pravdepodobne aj globálnej ekonomike. Ale jeho dôsledky najviac pocítia práve obyvatelia Británie. Je však len na nich, aby sa rozhodli.

Schäuble dodal, že "po referende nenastane koniec sveta", život pobeží ďalej a európski politici budú rešpektovať rozhodnutie britských voličov. Na záver však pripomenul, že je rozdiel byť "dnu a mimo (EÚ)".

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker zase v súvislosti s brexitom vyhlásil, že bývalý starosta Londýna Boris Johnson je mimo reality, ak tvrdí, že Británii sa bude dariť lepšie, keď vystúpi z EÚ.

Juncker pripomenul, že Johnson pôsobil v Bruseli ako novinár, mal by si preto overiť, či sa všetko, o čom rozpráva britským voličom, zhoduje so skutočnosťou. Podľa šéfa EK to tak nie je. Johnson dnes napríklad vyhlásil, že cieľom EÚ je vybudovať "federálny európsky superštát".