Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ak by vláda nešetrila, deficit by budúci rok dosiahol 5,9 %

Ilustračná foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo financií v tlačovej správe zdôraznilo opodstatnenosť šetrenia. Na príjmovej stránke chce získať 1,8 a na výdavkovej jednu miliardu. Analýza IFP hovorí o potrebe ušetriť 2,2 miliardy.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Konsolidačné úsilie vlády Roberta Fica zníži v roku 2013 deficit verejných financií o 1,9 percentuálneho bodu v porovnaní so stavom, ak by nič neurobila. V prípade, že by sa nezapočítali aj zmeny v 2. dôchodkovom pilieri, bol by príspevok vlády k ozdraveniu verejných financií na úrovni 1,5 percentuálneho bodu.

"Celkovú potrebu konsolidačných opatrení v porovnaní so scenárom nezmenených politík odhadujeme v roku 2013 na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP)," uviedol na základe vlastnej analýzy Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR. Znamená to, že ak by vláda neurobila nič pre ozdravenie verejných financií, deficit verejnej správy by dosiahol v roku 2013 hodnotu 5,9 % HDP. Pri stanovenom cieli deficitu vo výške 2,9 % HDP v roku 2013 je tak potrebné prijať opatrenia s celkovým vplyvov 3,0 % HDP čiže 2,2 miliardy eur.

Rozpočet verejnej správy v roku 2013 obsahuje podľa inštitútu príjmové opatrenia v celkovej výške 1,8 miliardy eur. Ide napríklad o zmeny v zákone o sociálnom poistení, ale aj o zmeny v zákone o dani z príjmov. Vďaka tejto novele sa sadzba dane z príjmov právnických osôb zvýšila na 23 % a zaviedla sa druhá sadzba dane z príjmov fyzických osôb vo výške 25 %.

Došlo takisto k rozšíreniu osobitného odvodu v bankovom sektore a zavedeniu dočasného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach. "V rámci nedaňových príjmov sa očakáva najmä jednorazový príjem z digitálnej dividendy a príjmy z nového systému financovania núdzových zásob ropy," konštatoval IFP.

Na strane výdavkov priniesla vláda SR konsolidačné opatrenia v celkovej výške 1 miliardy eur. Spočívajú najmä v úsporách osobných a prevádzkových výdavkov štátneho rozpočtu a úsporách výdavkov samosprávy. Zároveň tu došlo aj k vytvoreniu dvoch druhov rezerv. Prvá rezerva podľa inštitútu slúži na krytie prípadných výpadkov spojených s otvorením 2. piliera, čo súvisí s neistotou ohľadom počtu ľudí, ktorí sa rozhodnú prestúpiť výlučne do priebežného dôchodkového piliera. "Druhá rezerva slúži na pokrytie prípadných rizík zo zhoršenia makroekonomického vývoja," dodal IFP.