Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ak ovplyvní kríza aj slovenský VW, odbory sú pripravené rokovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kolektívne vyjednávanie sa dočasne prerušilo.


Bratislava 8. októbra (TASR) - V prípade, že dôjde k vplyvu krízovej situácie v koncerne Volkswagen aj na slovenský závod, odbory sú pripravené na rokovania s vedením spoločnosti. Zdôraznil to predseda odborovej organizácie VW Slovakia Zoroslav Smolinský s tým, že vedenie sa zaviazalo akceptovať a rešpektovať aj názor odborov.

"Už teraz sme sa dohodli na tom, že žiadne opatrenia nebudú prijaté bez prerokovania a súhlasu oboch strán - vedenia a odborov Volkswagen a krízový plán pripravíme spoločne,"
doplnil Smolinský.

Kolektívne vyjednávanie sa podľa jeho slov dočasne prerušilo a obnovené bude približne o dva týždne, kedy predpokladá, že sa situácia vyjasní. "S istotou však vieme potvrdiť, že odborová organizácia bude nekompromisne stáť za udržaním pracovných miest a výšky finančných ohodnotení, bez ohľadu na prípadne úsporné opatrenia," avizoval šéf odborov.

Momentálne podľa Smolinského od 5. do 9. októbra prebieha zasadnutie Svetovej koncernovej rady v nemeckom meste Wolfsburg, ktorej členom je aj odborová organizácia Volkswagen Slovakia. V súvislosti s aktuálnou situáciou je podľa neho jedným z hlavných bodov programu rokovania určiť rozsah emisného škandálu a definovať opatrenia potrebné pre zaistenie ďalšej plynulej prevádzky výroby.