Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ak poistenec poruší liečebný režim, poisťovňa ho bude sankcionovať

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Súčasťou dodržiavania liečebného režimu je aj rešpektovanie času vychádzok určených ošetrujúcim lekárom.

Bratislava 3. mája (TASR) - Sociálna poisťovňa v roku 2015 skontrolovala 106.011 dočasne práceneschopných poistencov. Podozrenie na nerešpektovanie liečebného režimu zistila u 27.076 z nich a z tohto počtu ošetrujúci lekári ukončili PN-ku 6596 občanom z dôvodu, že jej trvanie nebolo naďalej medicínsky opodstatnené. Ospravedlnených ošetrujúcim lekárom bolo 19.431 prípadov.  

Ďalšou kategóriou boli prípady, keď Sociálna poisťovňa zistila porušenie liečebného režimu, napr. poistenec sa nezdržiaval na určenej adrese alebo vykonával činnosť, na ktorú bol uznaný dočasne práceneschopným. Z tohto dôvodu poisťovňa vlani zastavila nemocenské 877 poistencom v celkovej sume 76.103,43 eura. Za porušenie iných povinností (napr. práceneschopný neprišiel na kontrolu k ošetrujúcemu lekárovi, neoznámil Sociálnej poisťovni ukončenie PN do troch dní) Sociálna poisťovňa uložila 172 pokút.

"Ak poistenec poruší liečebný režim na PN-ke, Sociálna poisťovňa mu udelí sankciu v podobe zastavenia výplaty nemocenských dávok. Poisťovňa preto upozorňuje občanov, aby počas dočasnej pracovnej neschopnosti dodržiavali liečebný režim nariadený ich ošetrujúcim lekárom. Občan, ktorý poberá nemocenskú dávku, je v súlade s určeným liečebným režimom povinný riadiť sa pokynmi lekára, užívať predpísané lieky, dodržiavať pokojový režim a oddych na lôžku či vystríhať sa všetkého, čo by mohlo nepriaznivo pôsobiť na liečenie alebo sťažovať obnovovanie pracovnej schopnosti," radí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne. 

Súčasťou dodržiavania liečebného režimu je aj rešpektovanie času vychádzok určených ošetrujúcim lekárom. Lekár zvyčajne určuje vychádzky v čase od 10.00 h do 12. 00 h a od 14.00 h do 16.00 h a vyznačuje ho v tlačive Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti.

Porušenie liečebného režimu Sociálna poisťovňa zistí kontrolou práceneschopného občana, ktorú vykoná na podnet posudkového lekára, ošetrujúceho lekára, zamestnávateľa alebo inej fyzickej či právnickej osoby. Pri nedodržaní liečebného režimu poistenec stráca nárok na výplatu nemocenskej dávky. Jej výplatu Sociálna poisťovňa zastaví odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom.