Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Akcia Apple takmer po roku klesla pod 500 USD

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Keď šéf koncernu Tim Cook vlani v septembri predstavil iPhone 5, zdalo sa, že nový telefón bude hitom.

New York 15. januára (TASR) - Akcia Apple klesla prvý raz za takmer rok pod 500 USD (375,2 eura). Správy o tom, že koncern znižuje objednávky na komponenty pre iPhone z dôvodu slabého dopytu, vyvolali paniku medzi akcionármi, informoval internetový portál nemeckého týždenníka Der Spiegel. Od septembra 2012 klesla burzová hodnota Apple takmer o 200 miliárd USD.

Keď šéf koncernu Tim Cook vlani v septembri predstavil iPhone 5, zdalo sa, že nový telefón bude hitom. Nový mobil dokonca pomohol akcii Apple vzrásť až na 705 USD. Celý koncern mal vtedy burzovú hodnotu približne 600 miliárd USD a bol najhodnotnejšou spoločnosťou na svete.

Odvtedy sa však vyhliadky Apple zhoršili. Koncern už vlani v októbri varoval pred poklesom marží. Analytici očakávajú, že zisk spoločnosti vo 4. kvartáli 2012 v medziročnom porovnaní prvý raz za uplynulých 10 rokov klesol.

V pondelok (14. 1.) sa situácie ešte zhoršila. Americký denník Wall Street Journal a japonský finančný denník Nikkei priniesli správu, že Apple z dôvodu slabého dopytu výrazne znížil na 1. kvartál objednávky LCD displejov a ďalších komponentov pre iPhone. Koncern počas prebiehajúceho štvrťroka podľa týchto správ dostane len polovicu displejov v porovnaní s pôvodným plánom.

Na burze vyvolala táto správa zdesenie. Prvýkrát od februára 2012 dočasne oslabila akcia Apple pod 500 USD. Celkovo počas pondelkového obchodovania klesol jej kurz o 3,6 %. Spoločnosť Apple sa k správe o redukcii objednávok komponentov pre iPhone nevyjadrila a odkázala na prezentáciu výsledkov za 4. kvartál 2012, ktorá sa uskutoční 23. januára.

Od predstavenia iPhonu 5, ktoré sa konalo 21. septembra 2012, klesla burzová hodnota Apple asi o 190 miliárd USD. "Mnohí investori zistili, že doba rozkvetu je už preč a že sa musia na Apple pozerať ako na úplne normálnu firmu," citoval britský denník Financial Times obchodníka spoločnosti Firma TD Ameritrade Joa Kinahana.

Informoval o tom portál spiegel.de.