Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Akcie gréckych bánk aj dnes padajú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Grécke banky zúfalo potrebujú rekapitalizáciu po masovom odlive vkladov v predchádzajúcich mesiacoch.

Atény 5. augusta (TASR) - Akcie gréckych bánk aj dnes strmo klesli, už tretí deň po sebe, pričom akcie Alpha Bank a Piraues Bank už stratili 30 % zo svojej hodnoty. To je maximálny povolený denný limit, preto burza dnes zastavila obchodovanie s ich akciami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Celkový akciový index gréckeho bankového sektora sa počas dnešného obchodovania zatiaľ znížil o 23,6 %. Jeho strata sa tak priblížila k maximálnej povolenej hranici 30 %, ktorú dosiahol aj v pondelok (3.8.) a v utorok (4.8.).

Grécke banky zúfalo potrebujú rekapitalizáciu po masovom odlive vkladov v predchádzajúcich mesiacoch. Gréci sa totiž snažili vybrať si z účtov čo najviac peňazí zo strachu, že ich krajina vystúpi z eurozóny a po návrate k drachme sa hodnota ich vkladov výrazne zníži. Banky tak drží nad vodou len núdzová likvidita od centrálnej banky.

Grécko rokuje s veriteľmi o treťom záchrannom úvere. Vláda v Aténach sa s nimi potrebuje urýchlene dohodnúť a získať ešte tento mesiac prvú splátku z úveru, aby mohla 20. augusta vyrovnať svoj dlh voči Európskej centrálnej banke.