Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Akcie na svetových burzách pokračujú v raste

Kľúčový americký index Dow Jones Foto: TASR/AP

Dax, hlavný index nemeckej akciovej burzy vo Frankfurte nad Mohanom, dosiahol predpoludním najvyššiu hodnotu od 8. júla, keď výrazne prekročil hodnotu 9900 bodov.

Frankfurt nad Mohanom 25. novembra (TASR) - Na nemecký akciový trh dnes silno pôsobí priaznivý vývoj na svetových burzách. Informuje o tom agentúra DPA.

Dax, hlavný index nemeckej akciovej burzy vo Frankfurte nad Mohanom, dosiahol predpoludním najvyššiu hodnotu od 8. júla, keď výrazne prekročil hodnotu 9900 bodov.

V období od polovice septembra do polovice októbra však hodnota indexu Dax rovnako dynamicky klesala. Prepad súvisel s obavami o ďalší vývoj konjunktúry.

EuroStoxx 50, hlavný index ekonomiky eurozóny, vzrástol o 0,70 %.

Nikkei 225, hlavný index tokijskej burzy cenných papierov, dnes vzrástol o 66,62 bodu (0,38 %) a dostal sa na 17.424,13 bodu. Táto úroveň potvrdzuje dobrý stav japonskej ekonomiky.

Dow Jones Industrial (DJI), hlavný index newyorskej akciovej burzy NYSE, pokračoval v pondelok (24. 11.) vo vytváraní svojich historických rekordov len s najväčšou námahou. V prvý deň nového pracovného týždňa dosiahol prírastok 0,04 % a na záver dňa bola jeho hodnota 17.817,90 bodu.

Rast ďalších dôležitých indexov NYSE bol presvedčivejší. Index S&P 500 vzrástol o 0,29 % a index Nasdaq 100 stúpol o 0,78 %.

Dôvera burziánov voči svetovej ekonomike vzrástla, čo sa prejavilo aj na vzostupe burzových akciových kurzov. Ich optimizmus podporil index podnikateľskej klímy v Nemecku, ktorý zverejnil ekonomický ústav Ifo.