Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Akcionári pivovarníckej firmy SABMiller schválili spojenie s AB InBev

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Investori totiž schválili plány na zlúčenie dvoch najväčších výrobcov piva na svete.

Londýn 28. septembra (TASR) - Nadnárodný pivovarnícky gigant Anheuser-Busch InBev (AB InBev) prekonal poslednú prekážku na ceste k prevzatiu svojho konkurenta a svetovej dvojky, koncernu SABMiller. Investori totiž schválili plány na zlúčenie dvoch najväčších výrobcov piva na svete. Informovala o tom agentúra AP.

SABMiller dnes oznámil, že drvivá väčšina jeho akcionárov schválila dohodu o fúzii s AB InBev napriek tomu, že časť investorov bola proti, pretože hodnota ich podielu po páde libry klesla.

Transakciu odsúhlasili aj akcionári AB InBev a zelenú jej dali aj príslušné regulačné úrady po celom svete. Fúzia oboch pivovarníckych gigantov je najväčšia v histórii korporácií a nová spoločnosť bude mať zhruba tretinový podiel na globálnom trhu s pivom.

AB InBev, vlastník značiek Budweiser či Stella Artois, sa ponúkol, že predá všetky európske pivovary SABMilleru (vrátane pivovarov na Slovensku, v Česku, Poľsku, Maďarsku a Rumunsku), aby získal súhlas regulačných úradov s prevzatím svojho rivala. To mu pomôže výrazne posilniť pozíciu na trhu v Afrike, Južnej Amerike aj v Európe, kde SABMiller vlastní známe značky, v Čechách je to napríklad Pilsner Urquell, v Poľsku Lech a Tyskie a v Maďarsku Dreher.