Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Akcionári Tesca žiadajú upraviť jeho stratégiu

Foto: TASR/Milan Kapusta

Investori sú zúfalí z toho, že podiel Tesca na britskom trhu klesol v posledných mesiacoch na úroveň roku 2005.

Londýn 8. apríla (TASR) - Veľkí akcionári Tesca, tretieho najväčšieho obchodného koncernu na svete, žiadajú prehodnotiť stratégiu jeho podnikania a zvýšiť konkurencieschopnosť na domácom, britskom trhu.

Legal & General Investment Management žiada, aby sa poriadne posúdilo, či chce byť Tesco pre každého a všetkých, alebo či sa sústredí na svoje jadro, britský obchod s potravinami. Pre britský denník Sunday Times to uviedol Richard Black z L&G. Prehodnotiť by sa malo jeho podnikanie v niektorých oblastiach vrátane prenikania do Spojených štátov a fungovania aj ako banky.

Tesco vydalo varovanie v januári o možnosti nesplnenia svojho zámeru v tvorbe zisku. Ide o udalosť, ktorú si v koncerne nikto nepamätá. Varovanie sa objavilo po tom, ako Tesco prekonalo najhoršie predvianočné obdobie za desaťročia.

Investori sú zúfalí z toho, že podiel Tesca na britskom trhu klesol v posledných mesiacoch na úroveň roku 2005. Podľa spoločnosti Kantar WorldPanel sa podiel koncernu na trhu znížil za 12 týždňov k 18. marcu medziročne o 0,4 % na 30,2 %, kým rival Asda patriaci americkému Wal-Mart Stores vzrástol o 0,6 % na 17,9 %.

Tesco už spresnilo program ďalšieho rozvoja. Bude investovať do svojich súčasných a nových kapacít a počet zamestnancov zvýši o 20.000.

Predbežné výsledky o hospodárení vo svojom hospodárskom roku uverejní Tesco 18. apríla. Zverejní aj investičné plány pre svoju britskú divíziu. Investičný plán začal koncern realizovať v Británii vlani. Jeho plnenie zrýchlil v januári a už oznámil dôležité iniciatívy v investícii do cien, vo zvyšovaní počtu pracovníkov a pre uplatňovanie denného pohybu cien.