Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Akcionári Zentiva nedostali informácie o predaji hlohoveckého závodu

Farmaceutiká. Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Predstavenstvo na otázky týkajúce sa precenenia majetku podľa minoritných akcionárov poskytlo iba vyhýbavé odpovede.

Bratislava 2. júla (TASR) - Akcionári sa na piatkovom (29.6.), 11 hodín trvajúcom valnom zhromaždení (VZ) spoločnosti Zentiva patriacej do svetovej farmaceutickej skupiny Sanofi Aventis opäť nedozvedeli bližšie informácie ohľadom plánovaného predaja hlohoveckého závodu. Tvrdia to minoritní akcionári Global Pacific West (GPW) v spolupráci s Ochranným združením minoritných akcionárov (OSMA).

"Prítomní členovia predstavenstva prezentovali stanovisko spoločnosti v tom smere, že stále vôbec nie je isté, či dôjde k predaju tohto závodu, alebo dokonca či nedôjde aj k predaju akcií majoritného vlastníka Zentiva N.V. novému vlastníkovi. Predaj závodu, ktorý organizuje samotná Sanofi, prebieha bez akéhokoľvek prijatého rozhodnutia predstavenstva Zentivy, dokonca predstavenstvo ani o tejto skutočnosti nejednalo, píše sa v riadnej individuálnej účtovnej závierke spoločnosti za rok 2011," informovali ďalej minoritní akcionári.

Zároveň upozornili, že predstavenstvo precenilo majetok Zentivy znížením jeho hodnoty o 68 miliónov eur a čisté aktíva držané na predaj tak boli precenené na necelých 28 miliónov eur. Predstavenstvo na otázky týkajúce sa precenenia majetku podľa minoritných akcionárov poskytlo iba vyhýbavé a nekonkrétne odpovede.

"Môžu teda akcionári, zamestnanci a prípadne aj daňový úrad očakávať predajnú cenu vo výške 28 miliónov eur? Pevne dúfame, že výsledná cena bude ďaleko vyššia ako táto odhadovaná suma," konštatovali ďalej OSMA a GPW s tým, že valné zhromaždenie firmy rozhodlo o nevyplatení predstavenstvom navrhovaných dividend vo výške 4,65 eura za akciu. Spoločnosť tak po šiestich rokoch nevyplatí žiadnu dividendu.