Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Akcionármi v EPH zostanú D. Křetínský a P. Tkáč

Na archívnej snímke Patrik Tkáč Foto: TASR/Henrich Mišovič

Publikované informácie o chystanom odchode J&T z holdingu zároveň Křetínský označil za nepresné.

Bratislava/Praha 25. februára (TASR) - Podnikatelia Daniel Křetínský a Patrik Tkáč usilujú o zvýšenie svojho podielu v Energetickom a průmyslovom holdingu (EPH) tak, aby cieľovo každý z nich kontroloval 50 % akcií spoločnosti. V reakcii na vyjadrenia Křetínského pre týždenník Trend to dnes potvrdil hovorca EPH Daniel Častvaj.

Publikované informácie o chystanom odchode J&T z holdingu zároveň označil za nepresné. "Finančná skupina J&T z EPH odísť nemôže už len preto, že v ňom nikdy majetkovo prítomná nebola. Akcionári EPH sú podnikatelia Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, každý ovláda 37 %. Zvyšok kontrolujú private equity štruktúry ostatných akcionárov J&T," vysvetlil Častvaj.

Motiváciou pre odchod ostatných akcionárov je podľa neho skutočnosť, že veľkosť a hodnota EPH výrazne vzrástla a títo akcionári zvažujú investície do iných oblastí. Podľa hovorcu sa tak dosiahla dohoda medzi nimi, Křetínským a Tkáčom. "Vznik verejne obchodovateľnej entity, alebo vstup globálnych infraštruktúrnych a penzijných fondov, ešte viac posilní EPH v procese budovania celoeurópskej energetickej skupiny," avizuje Častvaj.

Z tohto dôvodu pripravuje EPH založenie dcérskej spoločnosti EP Infrastructure (EPIF), do ktorej vloží svoje infraštruktúrne aktíva. Následne holding ponúkne predaj minoritného podielu v EPIF, pričom EPH v nej naďalej zostane majorita aj manažérska kontrola. "K transakcii dôjde len za predpokladu, že valuácia podielu v EPIF sa stretne s očakávaním akcionárov EPH," dodal hovorca.