Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Akciové trhy sa zotavili, americký Dow Jones vzrástol na nové maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krátko po otvorení burzy vzrástol hlavný index newyorskej burzy Dow Jones o 0,7 % a dosiahol rekord v rámci priebežného obchodovania vyše 18.769 bodov.

Frankfurt nad Mohanom/New York 10. novembra (TASR) - Americké akciové trhy sa po víťazstve Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA rýchlo zotavili, pričom kľúčový index newyorskej burzy vyskočil po dnešnom otvorení na nové maximum. Rast zaznamenali aj širší index Standard & Poor's 500 a kompozitný index Nasdaq. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Krátko po otvorení burzy vzrástol hlavný index newyorskej burzy Dow Jones o 0,7 % a dosiahol rekord v rámci priebežného obchodovania vyše 18.769 bodov. Širší index S&P 500 sa zvýšil o 0,6 % a v rovnakom rozsahu sa zvýšil aj kompozitný index Nasdaq.

Po strávení nečakaného víťazstva Trumpa investori dúfajú, že Biely dom a Kongres pod kontrolou republikánov zmiernia súčasné regulačné opatrenia voči bankám. Tie zaviedli v USA v reakcii na svetovú finančnú krízu z roku 2008. Najviac preto rástli akcie bánk a finančných spoločností. Trump však zároveň sľúbil vyššie investície do infraštruktúry, ako aj výdavky na obranu a podporu ťažby ropy a plynu.

Rast zaznamenali aj trhy v Európe. Kľúčový index eurozóny EuroStoxx 50 vzrástol v neskorších popoludňajších hodinách o 0,16 % na 3061,71 bodu.