Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Akciové trhy v Číne sa prepadli, obchodovanie na burzách zastavili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čína tak prvýkrát použila systém, ktorý má zabrániť ešte prudšiemu prepadu na burzách.

Šanghaj 4. januára (TASR) - Čínske akciové trhy dnes zaznamenali prepad o 7 %, keď obavy o vývoj čínskej ekonomiky ešte prehĺbila informácia o ďalšom poklese aktivity v čínskom výrobnom sektore. V reakcii na tento vývoj sa obchodovanie na zvyšok dňa zastavilo. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Počas dnešného obchodovania klesli čínske akciové trhy najskôr približne o 5 %, v dôsledku čoho sa obchodovanie na 15 minút prerušilo. Následne však prepad pokračoval a po poklese o 7 % bolo obchodovanie približne 90 minút pred očakávaným uzatvorením trhov predčasne ukončené. Čína tak prvýkrát použila systém, ktorý má zabrániť ešte prudšiemu prepadu na burzách. O tomto mechanizme rozhodla minulý rok v reakcii na prudký prepad trhov v letnom období. Na základe tohto mechanizmu sa obchodovanie automaticky preruší, ak dôjde k poklesu indexu CSI300, ktorý zahŕňa 300 najväčších firiem obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čene, o 5 % a v prípade, že pokles dosiahne 7 %, obchodovanie sa na zvyšok dňa zastaví.

Hlavný index šanghajskej burzy Shanghai Composite zaznamenal pokles o 6,9 % na 3296,66 bodu a index CSI300 klesol o 7 % a dnešné obchodovanie tak ukončil na úrovni 3470,41 bodu. V prípade indexu Shanghai Composite je to najslabší výsledok za takmer tri mesiace.

Čínske burzy zareagovali na informácie agentúry Markit Economics a spoločnosti Caixin o vývoji vo výrobnom sektore Číny za december. Podľa nich aktivita v čínskom výrobnom sektore klesla v poslednom mesiaci minulého roka už 10. mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa oproti novembru ešte zrýchlilo.

Ako dodala agentúra AP, na trhy navyše zatlačil aj rast cien ropy. Ten je výsledkom zvýšeného napätia medzi Iránom a Saudskou Arábiou, ktoré nasledovalo po tom, ako Saudská Arábia popravila popredného šiitského duchovného. V reakcii na popravu napadli demonštranti veľvyslanectvo Saudskej Arábie v Teheráne a Rijád oznámil prerušenie diplomatických vzťahov s Iránom.

V reakcii na tento vývoj klesol aj index hongkonskej burzy Hang Seng, a to o 3 %. Klesli aj hlavný index japonskej burzy Nikkei 225 (viac než 3 %) a juhokórejský index Kospi (2,2 %).