Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Akčný plán má znížiť nezamestnanosť v okrese Kežmarok

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas rokovania 197. schôdze vlády Slovenskej republiky v Kežmarku 10. februára 2016. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Je predpoklad, že jeho realizáciou sa vytvorí 2000 pracovných miest, pričom má pozitívne ovplyvniť skupiny nových zamestnancov, ale aj zlepšiť postavenie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie.

Kežmarok 10. februára (TASR) - Hlavným cieľom akčného plánu rozvoja okresu Kežmarok je hlavne zníženie nezamestnanosti a regionálneho rozdielu oproti celoštátnemu priemeru. Dnes ho na svojom výjazdovom rokovaní schválila vláda.

Je predpoklad, že jeho realizáciou sa vytvorí 2000 pracovných miest, pričom má pozitívne ovplyvniť skupiny nových zamestnancov, ale aj zlepšiť postavenie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. "Podľa odhadov zhruba polovicu nezamestnaných a vyše tri štvrtiny dlhodobo nezamestnaných tvoria Rómovia, vrátane komunít s viacgeneračnou chudobou," uvádza sa v materiáli.

Odhaduje sa, že na zabezpečenie opatrení päťročného akčného plánu sa z verejných financií vynaloží okolo 44 miliónov eur. Už tento rok by malo ministerstvo dopravy poskytnúť okresu regionálny príspevok 2 milióny eur. Do roku 2020 sa táto suma vyšplhá na 4 milióny eur.

Pre jednotlivé ministerstvá vyplývajú viaceré úlohy. Rezort dopravy má napríklad posúdiť možnosti otvorenia hraničného priechodu pre kamiónovú dopravu pre poľsko-slovenský tatranský región, ale aj poskytovať dotácie na obstaranie nájomných bytov pre mladých ľudí.

Minister práce má vytvoriť podmienky na vybudovanie centra poradenstva a služieb zamestnanosti. Ministerstvo hospodárstva má podporiť klastrové iniciatívy v kľúčových hospodárskych sektoroch. Rovnako dobudovať verejnú infraštruktúru priemyselného parku a zabezpečiť potenciálnych investorov v oblasti ľahkého priemyslu a výroby.

Úlohou rezortu školstva je podporiť rozšírenie kapacít materských škôl v ôsmich obciach, základných škôl v štyroch obciach, ako aj zriadenie dvoch základných umeleckých škôl v marginalizovaných rómskych komunitách v regióne. Rovnako má vytvoriť pilotný model procesu diagnostiky a rediagnostiky detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja má zase pre potreby okresu Kežmarok prehodnotiť nastavenie zamerania stredného školstva.