Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Akčný plán podporil v okrese Sabinov 1415 nových pracovných miest

Na snímke zľava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády SR v Lipanoch v okrese Sabinov 20. marca 2019. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zvlášť potešujúce je podľa Rašiho využívanie prostriedkov európskych fondov v objeme 42 miliónov eur, ako aj regionálneho príspevku v sume 3,84 milióna eur.

Lipany 20. marca (TASR) – V rámci akčného rozvojového plánu pre okres Sabinov došlo od augusta 2016 k vytvoreniu 1415 nových pracovných miest a zníženiu evidovanej nezamestnanosti na úroveň 12,06 %. Podarilo sa tak prekonať ambície akčného plánu pre tento okres kladené do konca roku 2020. Po výjazdovom rokovaní vlády v Lipanoch o tom v stredu informoval vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

"Verím, že v tomto tempe budeme pokračovať a nezamestnanosť sa ešte viac zníži," konštatoval Raši.



V čase schválenia akčného plánu v roku 2016 bola v okrese miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 18,25 %, ambíciou bolo znížiť ju do konca roka 2020 na 14,12 %. Zároveň bolo cieľom do konca roku 2020 vytvoriť 1115 nových pracovných miest. Najnovšie údaje o miere nezamestnanosti a nových pracovných miestach sú k 31. januáru 2019.

Zvlášť potešujúce je podľa Rašiho využívanie prostriedkov európskych fondov v objeme 42 miliónov eur, ako aj regionálneho príspevku v sume 3,84 milióna eur, ktoré sú určené na obdobie do roku 2020 na znižovanie regionálnych rozdielov. "Finančné prostriedky z európskych fondov sú už v celej výške zakontrahované a aj túto ambíciu tento okres naplnil. Z toho za posledný rok bolo zakontrahovaných viac ako 20 miliónov eur, čiže opäť veľký posun. Z hľadiska regionálneho príspevku iba za posledný rok došlo medziročne k nárastu zakontrahovania viac ako milión eur," povedal Raši.

Z projektov akčného plánu spomenul podporené centrum manažmentu regionálneho rozvoja okresu Sabinov, podporu Spojenej školy v Sabinove na zriadenie a vybavenie prevádzky regionálneho centra vzdelávania, projekty na zvýšenie kapacity a kvality sociálnych služieb, budovanie cyklotrás v Sabinove, Lipanoch, Pečovskej Novej Vsi a Šarišských Michaľanoch, ako aj projekty na podporu cestovného ruchu, rekonštrukciu kaštieľa v Brezovici, alebo dokumentáciu na výstavbu autokempingu v Lipanoch.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD) konštatoval, že v štruktúre evidovaných nezamestnaných v okrese je zhruba 2350 osôb len s ukončeným alebo neukončeným základným vzdelaním, pričom v drvivej väčšine ide o rómskych obyvateľov. Osobitne ho teší výraznejší pokles počtu dlhodobo evidovaných nezamestnaných. Ako negatívum vníma, že v okrese stále nevznikol ani jeden nový sociálny podnik. Ako ďalej uviedol, v rámci nových pracovných miest v okrese najviac bolo vytvorených v priemysle (476), v samospráve (441) a službách (312), ďalej v poľnohospodárstve a lesníctve (98) a školstve (88).

Okres Sabinov bol zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov v decembri 2015.