Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Ako ovplyvnia prieťahy v tendri spustenie mýtneho systému je nejasné

Ilustračná snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zatiaľ rozhodnutie starostlivo analyzuje.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Aký vplyv bude mať opakované prehodnotenie ponúk v tendri na elektronický mýtny systém na jeho spustenie zatiaľ nie je známe. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zatiaľ v súvislosti s rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) prostredníctvom svojej hovorkyne Evy Žgravčákovej odkázala, že rozhodnutie starostlivo analyzujú.

"Po preštudovaní rozhodnutia poskytneme detailnejšie informácie," uviedla Žgravčáková k rozhodnutiu ÚVO o opätovnom prehodnotení ponúk vo verejnom obstarávaní na vybudovanie elektronického mýtneho systému.

Na možné meškanie pre prieťahy vo verejnom obstarávaní upozorňuje Únia autodopravcov Slovenska (UNAS). "Nové mýto, ktoré malo nahradiť predražený SkyToll, bude meškať, čo celý projekt predraží," uviedol predseda UNAS Stanislav Skala. Rozhodnutie ÚVO momentálne analyzuje aj Ministerstvo dopravy SR. "Zároveň zdôrazňujeme, že aj v spolupráci s Národnou diaľničnou spoločnosťou budeme aj naďalej vyvíjať maximálne úsilie s cieľom výrazne znížiť náklady na výber mýta," dodal hovorca ministerstva dopravy Martin Petro.

V podobnej situácii je NDS už opakovane. ÚVO totiž vyhlásenie víťaza tendra na vybudovanie elektronického mýtneho systému zastavil aj v máji tohto roka. "Situácia sa opäť komplikuje a nový mýtny systém, ktorý mal nahradiť drahé mýto od SkyTollu, tak skoro nebude. Úrad pre verejné obstarávanie už tretíkrát stopol diaľničiarom súťaž na nové mýto. Jeho výhrady sú pritom stále tie isté, Národná diaľničná spoločnosť však kritické miesta neriešila," uviedol k súčasnej situácii Skala.

NDS v auguste informovala, že najvýhodnejšiu ponuku na vybudovanie elektronického mýtneho systému aj podľa opakovaného hodnotenia predložila spoločnosť CzechToll.