Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ako rozhodnutie FEDu ovplyvní kurzy pred koncom roka

Ako rozhodnutie FEDu ovplyvní kurzy pred koncom roka Foto: shutterstock

Zmeny by mali byť dočasné a dolár oslabí len krátkodobo.

Bratislava 28. decembra (OTS) - Rozhodnutie americkej centrálnej banky zvýšiť po prvýkrát za ostatných skoro desať rokov základné medzibankové úrokové sadzby o 0,25% na 0,50% je prakticky isté.

Pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb na zasadnutí FOMC 16. decembra je podľa agentúry Bloomberg na úrovni 74 %, čo je najvyššia pravdepodobnosť pre ich rast v tomto roku,“ hovorí Martin Vozár zo spoločnosti Wealth Effect Management. Čo to môže znamenať na konci roka 2015 aj z pohľadu najsledovanejšieho menového páru eurodolár?

Na základe realizovanej analýzy môžeme vysloviť zjednodušený záver, že samotné zvyšovanie úrokových sadzieb nevedie k trvalejšiemu poklesu hodnoty USD, ale iba k jeho dočasnému zostupu, pokiaľ nie je sprevádzané následným výrazným ekonomickým ochladením z dôvodu ekonomickej depresie. Predpokladáme, že bude naďalej dochádzať k miernemu oslabovaniu eura z dôvodu kvantitatívneho uvoľňovania Európskej centrálnej banky,” uviedol Peter Štadler, riaditeľ spoločnosti Wealth Effect Management.

Podľa analýzy Wealth Effect Management možno vysloviť zjednodušený záver, že samotné zvyšovanie úrokových sadzieb nepovedie ani k trvalejšiemu poklesu hodnoty akcií, ale iba k ich dočasnému zostupu.


O spoločnosti Wealth Effect Management

WEM je silná a stabilná spoločnosť, ktorá s viac ako 8 ročnými skúsenosťami spravuje financie a investuje v mene klientov po celej Európe. Spoločnosť WEM tvorí medzinárodný tím ľudí, ktorí sú expertmi na financie a ktorých dlhoročné skúsenosti umožnili rozšíriť naše pôsobenie aj na bulharský trh. Medzinárodné skúsenosti kombinované s dlhoročnou znalosťou slovenského finančného trhu a jeho vývoja nám umožňujú prinášať klientom rovnakú úroveň a kvalitu starostlivosti, aká je bežná na vyspelých západných trhoch. Stavia na tradičných hodnotách, ako je čestnosť a dôvera, lebo veríme, že len vysoký morálny kredit nášho tímu zabezpečí klientom dostatočnú ochranu ich majetku v každej životnej situácii.