Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Aktivisti Greenpeace protestovali pre záchranu včiel pred agrorezortom

Aktivisti Greenpeace Slovensko pre záchranu včiel protestovali pred pred budovu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Foto: foto: Richard Lutzbauer/Greenpeace

Aktivisti plánujú s protestmi pokračovať.

Bratislava 20. marca (TASR) - Desiatka aktivistov Greenpeace pristavila pred budovu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR automobil, zo strechy ktorého sa z reproduktorov smerom k ministerstvu ozývali výroky včelárov o tom, prečo by sa agroministerka Gabriela Matečná (nominantka SNS) mala zasadzovať o zákaz používania neonikotínoidov. Informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Už o dva dni, teda 22. a 23. marca, by sa malo podľa hovorkyne na európskej úrovni diskutovať o možnosti rozšíriť obmedzenia, pokiaľ ide o používanie troch najškodlivejších neonikotínoidov – klotianidín, tiametoxám a imidakloprid. Ide o látky zo skupiny insekticídov, teda chemických postrekov proti živočíšnym škodcom. Preukázalo sa, že predstavujú riziko pre opeľovače, akými sú aj včely.

"Je úlohou ministerky konať v záujme ľudí, ktorých má reprezentovať. V otázke neonikotínoidov sú to včelári. Rozhodli sme sa, že ich názory prinesieme priamo k ministerke. Včelári sú tí, ktorí najviac trpia úhynom včiel – prichádzajú o celé včelstvá a de facto aj o prácu. Zvuky včiel sme použili symbolicky. Stali sa akýmsi symbolom boja proti neonikotínoidom," uviedla koordinátorka kampane Jedlo pre život z Greenpeace Slovensko Katarína Juriková.

Keďže Slovensko bolo v minulosti pri hlasovaní proti zákazu týchto škodlivých látok, aktivisti žiadajú od ministerky jasné stanovisko, že tentoraz podporí ich zákaz alebo aspoň čo najstriktnejšie obmedzenie. Vyzýval ju aj nápis na transparente, ktorý aktivisti upevnili na pristavenú dodávku, a to "My Vám poradíme zadarmo – stop pesticídom!"

Podľa Juríkovej je načase, aby dala ministerka jasné vyjadrenie o tom, ako sa k otázke neonikotínoidov postaví. Doteraz sa totiž priamej odpovedi vyhýbala a svoje stanovisko podmieňovala štúdiou, ktorú by mal publikovať Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).

"Vyčkávanie ministerky na rozhodnutie EFSA je výhovorkou. Je jasné, že ak budú experti štátov o týchto látkach diskutovať tento týždeň, nejaký názor budú musieť prezentovať. Samotné hlasovanie môže byť pokojne skôr ako vyjadrenie EFSA a je na ministerke, aby ukázala, že stojí za včelármi. EFSA už navyše publikoval niekoľko štúdií, ktoré vysoké riziko pre včely nedokázali vylúčiť," uzavrela Juríková.

Aktivisti plánujú s protestmi pokračovať. Greenpeace v tejto súvislosti už od apríla minulého roku zbiera podpisy pod petíciu www.bezpesticidov.sk, ktorú doteraz podpísalo takmer 35.000 ľudí.