Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivisti chcú hromadnou pripomienkou upraviť vyvlastňovací zákon

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pripomienka má podľa aktivistov chrániť práva vyvlastňovaných majiteľov. Žiadajú v nej napríklad, aby boli priamo v zákone vymenované všetky účely vyvlastňovania.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Návrh zákona o vyvlastňovaní z dielne rezortu dopravy by sa mal upraviť. Myslia si to aktivisti, ktorí spoločne pripravili hromadnú pripomienku k tejto právnej norme. Zákon sa práve nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Pripomienka má podľa aktivistov chrániť práva vyvlastňovaných majiteľov. Žiadajú v nej napríklad, aby boli priamo v zákone vymenované všetky účely vyvlastňovania. A teda, aby sa neuvádzali len prostredníctvom odkazov na osobitné zákony. "Možnosť zákonodarcu rozšíriť účel vyvlastnenia prakticky v ktoromkoľvek schvaľovanom zákone vyvoláva u verejnosti oprávnenú nedôveru a nutnosť byť na pozore pri príprave a schvaľovaní akéhokoľvek zákona," zdôraznili vo svojom dnešnom stanovisku.

Hromadnú pripomienku iniciovala skupina ľudí z občianskej iniciatívy Za spravodlivé vyvlastňovanie, tiež z Občianskej konzervatívnej strany (OKS), združenia Via Iuris, Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz (INESS), Zmeny zdola, Hestie a Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS).

Okrem iného ňou žiadajú v zákone upraviť to, aby vyvlastňovanie bolo možné len vo verejnom záujme, nie aj za účelom súkromných investícií. Tiež by chceli zachovať pre ľudí možnosť poskytnúť za vyvlastnenie náhradnú nehnuteľnosť a nielen finančnú náhradu. Zároveň by chceli zvýšiť informovanosť verejnosti o vyvlastňovacom konaní. A to uverejňovaním informácií na úradných tabuliach a webových sídlach obcí.

Hromadná pripomienka sa nachádza na portáli changenet.sk a ľudia ju môžu podporiť najneskôr v pondelok 18. augusta. Ak pripomienka získa 500 podpisov, ministerstvo sa ňou bude musieť zaoberať.

Ministerstvo dopravy však tvrdí, že návrh vyvlastňovacieho zákona a rovnako aj nového stavebného zákona je výsledkom intenzívnej práce pracovných skupín. V nich boli zástupcovia verejnej správy, samosprávy, akademickej obce i odborníci z praxe. "Ich názory na riešenie konkrétnych problémov boli často protichodné, preto bolo potrebné nájsť kompromisné riešenie, ktoré sme predložili na verejnú diskusiu a následne po vyhodnotení tejto diskusie do medzirezortného pripomienkového konania," opísala pre TASR vedúca oddelenia pre vzťahy s verejnosťou z ministerstva dopravy Gabriela Jarošová.

V rámci medzirezortného pripomienkového konania sú podľa jej slov jasne stanovené pravidlá, ktoré hovoria, že so všetkými podanými pripomienkami sa musí predkladateľ materiálu zaoberať a zaujať k nim stanovisko. "Ministerstvo dopravy samozrejme tento postup dodrží. O konečnej podobe zákona rozhodne však až legislatívny proces na úrovni vlády SR a Národnej rady SR," dodala Jarošová.