Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aktivita čínskeho sektora služieb aj v júni rástla, ale pomalšie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu banky HSBC a spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnil portál RTTNews.

Peking 3. júla (TASR) - Aktivita čínskeho sektora služieb aj v júni rástla, ale pomalšie ako v predchádzajúcom mesiaci. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu banky HSBC a spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnil portál RTTNews.

Podľa tohto prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) banky HSBC a inštitútu Markit pre čínsky sektor služieb v júni 2015 znížil na 51,8 bodu z 53,5 bodu v máji. Hodnota indexu sa však udržala nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej expanzie.

Prieskum tiež ukázal, že kombinový PMI pre čínsky sektor služieb aj pre výrobný sektor, ktorý je ukazovateľom budúcej ekonomickej aktivity, v júni klesol na 50,6 bodu z májových 51,2 bodu a dosiahol najnižšiu úroveň za 13 mesiacov.

Tieto údaje podľa analytikov signalizujú ďalšie spomalenie čínskeho hospodárstva v 2. kvartáli 2015. V 1. kvartáli 2015 sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny zvýšil medziročne len o 7 %, čo bol najhorší výsledok za šesť rokov. Na príčine bolo ochladenie realitného trhu, slabý zahraničný dopyt aj nízke domáce investície.