Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Aktivita čínskeho výrobného sektora v auguste klesla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom bol pokles domácich aj zahraničných objednávok.

Peking 1. septembra (TASR) - Aktivita čínskeho výrobného sektora v auguste klesla na najnižšiu úroveň za viac ako šesť rokov. Dôvodom bol pokles domácich aj zahraničných objednávok. To čoraz viac znepokojuje investorov, ktorí majú obavy, že druhú najväčšiu svetovú ekonomiku čaká možno tvrdý dopad na zem. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na prieskum spoločností Caixin Insight Group a Markit.

Podľa tohto prieskumu index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v auguste klesol na 47,3 bodu zo 47,8 bodu v júli a je tak najnižší od marca 2009. Na druhej strane, augustová hodnota PMI je o niečo vyššia ako rýchly odhad, pri ktorom dosiahol len 47,1 bodu.

Hodnota indexu sa však prepadla ešte hlbšie pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktoré oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

Podľa niektorých analytikov môže augustový výsledok odrážať aj dočasné prerušenie výroby v továrňach. Cieľom tohto kroku je znížiť znečistenie ovzdušia pred oslavami Dňa víťazstva, ktoré sa uskutočnia tento týždeň.

Aj oficiálny index nákupných manažérov čínskeho štatistického úradu sa v auguste prepadol pod hranicu 50 bodov, aj keď dosiahol vyššiu hodnotu ako PMI súkromných spoločností Caixin Insight Group a Markit.

Presnejšie, oficiálny čínsky PMI klesol v auguste na 49,7 bodu z júlových 50 bodov a jeho hodnota je najnižšia od augusta 2012.

Z ďalšieho prieskumu čínskych štatistikov a čínskeho združenia pre logistiku a nákup zase vyplýva, že tempo rastu aktivity nevýrobného sektora sa v auguste spomalilo. Jeho PMI totiž klesol na 53,4 bodu z 53,9 bodu v júli, ale udržal sa nad hranicou 50 bodov, čo znamená, že toto odvetvie pokračuje v raste.