Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Aktivita čínskeho výrobného sektora tento mesiac klesla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čínska ekonomika v 1. kvartáli vzrástla o 7 % a vláda v Pekingu odhaduje, že za celý rok dosiahne zhruba toto tempo rastu.

Peking 23. apríla (TASR) - Aktivita čínskeho výrobného sektora tento mesiac opäť klesla a dosiahla najnižšiu úroveň za uplynulý rok. To podľa ekonómov signalizuje, že čínska ekonomika bude potrebovať ďalšie stimuly na podporu svojho rastu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Podľa najnovšieho prieskumu banky HSBC index nákupných manažérov (PMI) čínskeho výrobného sektora v apríli klesol na 49,2 bodu z marcových 49,6 bodu. Prepadol sa tak hlbšie pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od poklesu.

Dôvodom bolo zníženie nových objednávok, už druhý mesiac po sebe, zatiaľ čo produkcia výrobného sektora vzrástla, ale len veľmi mierne.

Ďalší dôležitý ukazovateľ vývoja v čínskom priemysle, a to index priemyselnej produkcie sa totiž v apríli znížil na 50,4 bodu z 51,3 bodu v marci. Jeho hodnota sa síce udržala nad hranicou 50 bodov, čo signalizuje rast, ale zároveň pokles PMI poukazuje na jeho spomaľovanie.

Čínska ekonomika v 1. kvartáli vzrástla o 7 % a vláda v Pekingu odhaduje, že za celý rok dosiahne zhruba toto tempo rastu.

V roku 2014 sa výkon druhej najväčšej svetovej ekonomiky zvýšil o 7,4 %. To bolo najmenej za 24 rokov.