Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita írskeho výrobného sektora vzrástla na 15-ročné maximum

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Podľa vedúceho ekonóma spoločnosti Investec Ireland Philipa O'Sullivana sú údaje "prekvapujúco dobré" vzhľadom na najnovšie udalosti na Ukrajine, problémy Grécka a blížiace sa voľby v Británii.

Dublin 2. marca (TASR) - Aktivita írskeho výrobného sektora zaznamenala vo februári najvýraznejší rast za posledných 15 rokov, keď sektor podporili nové objednávky. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili výsledky prieskumu spoločnosti Investec Ireland.

Index nákupných manažérov (PMI) Investec Ireland pre írsky výrobný sektor dosiahol vo februári 57,5 bodu oproti 55,1 bodu v januári. To znamená ďalšie zrýchlenie rastu sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Nad touto úrovňou sa index nachádza takmer dva roky, pričom februárová hodnota je najvyššia od decembra 1999.

Podľa vedúceho ekonóma spoločnosti Investec Ireland Philipa O'Sullivana sú údaje "prekvapujúco dobré" vzhľadom na najnovšie udalosti na Ukrajine, problémy Grécka a blížiace sa voľby v Británii. Tie sa uskutočnia začiatkom mája. Vládnuca Konzervatívna strana pritom sľúbila, že v prípade svojho víťazstva sa v krajine uskutoční referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii (EÚ). Výsledok bude mať na írsku ekonomiku veľký vplyv, keďže Británia je najväčším obchodným partnerom Dublinu.

Z kľúčových čiastkových indexov výrazne vzrástli ako podindex zamestnanosti, tak aj podindex nových objednávok. Čo sa týka čiastkového indexu nových objednávok, dosiahol 59,3 bodu, čo znamená 6-mesačné maximum. Navyše, podindex zamestnanosti zaznamenal najvyššiu hodnotu od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1998.