Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita španielskej ekonomiky sa zvyšuje

Ilustračné foto, žena sa ovieva vejárom v Madride Foto: TASR/AP

Výsledky podľa Conference Board signalizujú, že španielska ekonomika pokračuje v raste a tempo jej expanzie sa môže v blízkej budúcnosti zrýchliť.

Madrid 27. apríla (TASR) - Aktivita španielskej ekonomiky sa zvyšuje čoraz rýchlejšie. Naznačuje to februárový rast kľúčového ukazovateľa - indexu vedúcich ekonomických indikátorov (Leading Economic Index, LEI), ktorý signalizuje, akým smerom sa v nasledujúcich mesiacoch pohne štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny, konštatuje agentúra RTTNews.

Z najnovšieho prieskumu výskumného ústavu Conference Board vyplýva, že hodnota LEI pre Španielsko vo februári vzrástla o 0,6 % na 102,8 bodu zo 102,2 bodu v januári, keď sa hodnota LEI po revízii medzimesačne zvýšila o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní vzrástol februárový LEI pre Španielsko o 4,4 % a za šesť mesiacov do konca februára sa zvýšil o 2,2 %.

Prieskum tiež ukázal, že všetkých šesť čiastkových ukazovateľov, z ktorých sa zostavuje výsledný LEI, vo februári pozitívne prispelo k jeho rastu, pričom index súčasnej ekonomickej aktivity stúpol medzimesačne o 0,2 % na 95 bodov. Za šesť mesiacov do konca januára sa hodnota tohto indexu zvýšila o 1,3 %.

Tieto výsledky podľa Conference Board signalizujú, že španielska ekonomika pokračuje v raste a tempo jej expanzie sa môže v blízkej budúcnosti zrýchliť.

Vlani stúpol výkon španielskej ekonomiky medziročne o 1,4 % a tento rok vláda očakáva, že sa zvýši o 2,2 %.