Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebníctve sa vrátila k rastu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Index nákupných manažérov pre britský sektor stavebníctva dosiahol v marci 50,2 bodu, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci predstavoval 49,7 bodu.

Londýn 6. apríla (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore sa po šiestich mesiacoch poklesu vrátila v marci k rastu, k čomu najviac prispela oblasť inžinierskych stavieb. Údaje, ktoré v závere týždňa zverejnila spoločnosť S&P Global, priniesli agentúra DPA a portál RTTNews.

Index nákupných manažérov pre britský sektor stavebníctva dosiahol v marci 50,2 bodu, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci predstavoval 49,7 bodu. Údaje tak poukazujú na návrat k rastu v sektore po predchádzajúcom poklese, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Marcová hodnota indexu je najvyššia od augusta minulého roka a lepšia aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s ďalším poklesom aktivity v sektore a indexom na úrovni 49,8 bodu.

Aj keď tempo rastu nebolo výrazné, predstavuje pozitívnu zmenu pre stavebné firmy, ktoré v poslednom období zápasia so zložitými ekonomickými podmienkami. K nim patria vyššie ceny, slabší dopyt a problémy v dodávateľskom reťazci.

Z troch sledovaných oblastí stavebníctva sa v marci najlepšie vyvíjala oblasť inžinierskych stavieb. V oblasti bytovej výstavby a v sektore komerčných stavieb, do ktorého patria sklady, obchody a kancelárske priestory, sa aktivita v medzimesačnom porovnaní nemenila. V prípade bytovej výstavby je však stabilizácia najlepším výsledkom za viac než rok.