Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebníctve v januári zmiernila pokles

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Index nákupných manažérov v stavebníctve sa podľa údajov S&P v januári dostal na 48,8 bodu z decembrovej hodnoty 46,8 bodu.

Londýn 6. februára (TASR) - Aktivita v britskom stavebníctve v januári klesla, avšak miernejším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci, pričom optimizmus v odvetví dosiahol dvojročné maximum. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na v utorok zverejnené výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global.

Index nákupných manažérov v stavebníctve sa podľa údajov S&P v januári dostal na 48,8 bodu z decembrovej hodnoty 46,8 bodu. Pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu, zostal už piaty mesiac po sebe.

Prieskum ukázal, že v januári sa najlepšie darilo inžinierskemu staviteľstvu, v ktorom sa produkcia takmer stabilizovala. Odolnosť sa prejavila aj v komerčnej výstavbe, kde prieskum signalizoval iba nepatrnú mieru poklesu. Na druhej strane, výstavba domov prudko poklesla v dôsledku utlmeného dopytu a nedostatku nových prác, ktoré by nahradili dokončené projekty.

Napriek utlmeným objednávkam sa podnikateľský optimizmus zvýšil na najvyššiu úroveň od januára 2022, firmy však v januári zostali opatrné pri nábore zamestnancov. Dodacie lehoty sa v prvom mesiaci roka opäť skrátili a nákupné ceny po troch mesiacoch poklesu znova rástli. Náklady na vstupy sa zvýšili najviac od mája 2023, čo podľa niektorých firiem súviselo s rastúcimi nákladmi na dopravu importovaných položiek.