Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebníctve v júli klesla, je najnižšia od krízy

Referendum o zotrvaní alebo vystúpení Veľkej Británie z EÚ sa uskutoční 23. júna. Foto: TASR/AP

Firmy ako dôvod uvádzajú neistotu spojenú s výsledkom júnového referenda, v ktorom Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z Európskej únie, tzv. brexite.

Londýn 2. augusta (TASR) - Aktivita v britskom stavebníctve v júli klesla na najnižšiu úroveň od globálnej krízy. Firmy ako dôvod uvádzajú neistotu spojenú s výsledkom júnového referenda, v ktorom Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z Európskej únie, tzv. brexite. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na prieskum spoločnosti Markit Economics.

Podľa tohto prieskumu index nákupných manažérov (PMI) z britského stavebného sektora v júli klesol na 45,9 bodu z júnových 46 bodov. Dosiahol pritom najnižšiu úroveň od júna 2009, keď britská ekonomika zápasila s recesiou v dôsledku globálnej finančnej a hospodárskej krízy.

Na druhej strane, júlový PMI stavebného sektora prekonal odhady analytikov, ktorí predpovedali, že sa prepadne až na 44 bodov.

Hodnota indexu sa však v júli ešte vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Prieskum tiež ukázal, že všetky tri odvetvia stavebníctva - výstavba obytných domov, komerčných budov aj občianskej vybavenosti zaznamenali v júli pokles aktivity a hodnota príslušných čiastkových indexov bola nižšia ako 50 bodov.

Markit zverejnila výsledky prieskumu v čase, keď sa schádza menový výbor centrálnej banky (Bank of England, BoE), aby rokoval a zvážil uvoľnenie stimulov na podporu ekonomiky. BoE zverejní rozhodnutie vo štvrtok 4. augusta. Ekonómovia predpovedajú, že banka zníži úrokové sadzby a prijme ďalšie opatrenia na podporu dopytu.

Agentúra Markit už v pondelok (1.8.) informovala, že PMI celého britského výrobného sektora sa v júli prepadol o 4,2 bodu na 48,2 bodu z 52,4 bodu a je najnižší od februára 2013.

Podľa Markit britské firmy ako dôvod horšej nálady najčastejšie uvádzajú ekonomickú neistotu po brexite, ktorá sa už začína prejavovať aj na nových objednávkach.