Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebnom sektore sa v októbri vrátila k rastu

Ilustračné foto Foto: TASR

K obratu prispela najmä oblasť výstavby bytov.

Londýn 5. novembra (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore sa minulý mesiac vrátila k rastu, k čomu prispela najmä bytová výstavba. Uviedla to koncom tohto týždňa spoločnosť IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit a logistickej spoločnosti CIPS vzrástol v októbri na 50,8 bodu zo 48,1 bodu v septembri. To znamená návrat sektora k rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok ekonómov prekvapil, nakoľko očakávali pokračovanie poklesu sektora, aj keď v menšom tempe. Predpokladali, že index sa zvýši len na 48,5 bodu.

K obratu prispela najmä oblasť výstavby bytov. Aktivita v rezidenčnej oblasti sa v porovnaní so septembrom výrazne zvýšila, aj keď v porovnaní s priemerným tempom od začiatku roka bola slabšia.

Na druhej strane aktivita v sektore komerčných stavieb, ktorý zahrňuje obchody, sklady a kancelárske priestory, klesla, už štvrtý mesiac po sebe. Ešte horšie sa vyvíjala situácia v oblasti inžinierskych stavieb. Tá zaznamenala najslabší výsledok zo všetkých troch sledovaných sektorov.