Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom priemysle v auguste opäť klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Peking sa snaží podporiť rast ekonomiky, ktorý sa v 1. polroku 2022 spomalil na 2,5 %, pričom pôvodný vládny cieľ na celý rok bol stanovený na 5,5 %.

Peking 31. augusta (TASR) - Aktivita v čínskom priemysle pokračovala v poklese. Hlavným dôvodom sú domáce protipandemické opatrenia.

Oficiálny index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor v auguste klesol na 49 bodov zo 49,4 bodu v júli, uviedol čínsky štatistický úrad. Index sa tak dostal hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity od jej kontrakcie. Ekonómovia počítali so znížením na 49,2 bodu.

Index produkcie stagnoval a zostal v pásme kontrakcie, keďže produkciu narúša nedostatok elektriny. Index nových objednávok sa zvýšil o 0,7 bodu, pričom index nových exportných objednávok stúpol na 48,1 bodu zo 47,4 bodu.

Peking sa snaží podporiť rast ekonomiky, ktorý sa v 1. polroku 2022 spomalil na 2,5 %, pričom pôvodný vládny cieľ na celý rok bol stanovený na 5,5 %. Aktuálne údaje ukazujú "ďalšiu stratu dynamiky rastu", uviedol ekonóm firmy Capital Economics Julian Evans-Pritchard, ktorý podobne ako väčšina expertov pochybuje o tom, že by sa mohol naplniť vládny cieľ.

Výrazný negatívny vplyv na spotrebiteľský dopyt má tiež realitná kríza v krajine.