Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom sektore služieb sa v novembri zlepšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho sektora služieb podľa údajov Caixin vzrástol v novembri na 51,5 bodu z októbrových 50,4 %.

Peking 5. decembra (TASR) - Aktivita v čínskom sektore služieb v novembri zrýchlila rast, keď nové objednávky pribúdali najrýchlejším tempom za posledné tri mesiace. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené výsledky prieskumu spoločnosti Caixin.

Index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho sektora služieb podľa údajov Caixin vzrástol v novembri na 51,5 bodu z októbrových 50,4 %. Zotrval tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Ponuka aj dopyt v službách sa rozšírili, keďže trh pokračoval v ozdravovaní a druhá najväčšia svetová ekonomika celkovo vykazuje známky povzbudivého oživenia sprevádzaného stabilným rastom spotrebiteľských výdavkov, zlepšením priemyselnej výroby a zvýšením dôvery na trhu, uviedol Wang Če, hlavný ekonóm spoločnosti Caixin.

Zložený index PMI, ktorý zahŕňa aktivity vo výrobnom odvetví aj v službách, vzrástol z októbrovej úrovne 50 bodov na novembrových 51,6, čo predstavuje najlepší výsledok od augusta.

Poskytovatelia služieb boli v novembri optimistickí, pokiaľ ide o podnikateľskú aktivitu v nasledujúcom roku, a miera pozitívneho sentimentu sa zvýšila prvýkrát za posledných päť mesiacov. Podľa prieskumu zamestnanosť v službách prvýkrát od začiatku roka 2023 klesla, keďže niektoré firmy si zachovali opatrný prístup k prijímaniu nových zamestnancov.