Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom sektore služieb v júli zrýchlila rast

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktivitu podporil rýchlejší rast nových objednávok, čo povzbudilo firmy, aby v letnej sezóne rozširovali počty zamestnancov najrýchlejším tempom za štyri mesiace.

Peking 3. augusta (TASR) - Čínsky sektor služieb v júli mierne zrýchlil rast, keď expandoval siedmy mesiac po sebe. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené výsledky prieskumu spoločností Caixin a S&P Global. Aktivitu podporil rýchlejší rast nových objednávok, čo povzbudilo firmy, aby v letnej sezóne rozširovali počty zamestnancov najrýchlejším tempom za štyri mesiace. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics.

Index nákupných manažérov (PMI) Caixin a S&P Global pre čínsky sektor služieb v júli posilnil na 54,1 bodu z júnového päťmesačného minima 53,9 bodu, čím prekonal prognózy na úrovni 52,5 bodu.

Nové objednávky pribúdali rýchlejším tempom, hoci zahraničný dopyt spomalil rast na šesťmesačné minimum. Zamestnanosť stúpala šiesty mesiac po sebe a objem nevybavených objednávok dosiahol 12 mesiacov súvislého rastu. Podnikateľská dôvera však oslabila na osemmesačné minimum, čo odráža obavy o udržateľnosť globálneho hospodárskeho rastu.