Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom súkromnom sektore zrýchlila rast

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov Caixin/S&P Global pre čínsky sektor služieb dosiahol v decembri 52,9 bodu oproti 51,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Peking 4. januára (TASR) - Aktivita v čínskom sektore služieb zrýchlila v závere minulého roka tempo rastu na päťmesačné maximum a prispela tak k pozitívnemu vývoju v celom súkromnom sektore. Ten v decembri zaznamenal najvýraznejší rast za sedem mesiacov. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje spoločností Caixin a S&P Global.

Index nákupných manažérov Caixin/S&P Global pre čínsky sektor služieb dosiahol v decembri 52,9 bodu oproti 51,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To znamená výrazné zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Zároveň je to najvýraznejšie tempo rastu od júla.

Vývoj v službách podporili najmä nové objednávky. Tie zaznamenali najprudší rast od mája, k čomu prispel okrem domáceho aj zvýšený zahraničný dopyt. Počet zahraničných návštevníkov, najmä z Francúzska, Nemecka a Talianska, vzrástol v decembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 28,5 %.

Vývoj v sektore služieb sa podľa prieskumu zo strany Caixinu odrazil aj na celkovom vývoji súkromného sektora. Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v decembri 52,6 bodu oproti novembrovej hodnote 51,6 bodu. Decembrová hodnota indexu je tak najvyššia od mája.

Výsledky tohto prieskumu sú v kontraste s údajmi čínskeho štatistického úradu, podľa ktorého ako aktivita vo výrobnom sektore, tak aktivita v sektore služieb v závere roka klesla. Dôvodom odlišných údajov je fakt, že štatistický úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.