Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom výrobnom sektore klesla najprudšie za pol roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výsledky sú zároveň najslabšie od júna, v ktorom index zaznamenal rovnakú hodnotu. Navyše sú horšie, než predpokladali analytici.

Peking 31. decembra (TASR) - Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v poslednom mesiaci tohto roka v poklese, pričom tempo poklesu bolo najprudšie za šesť mesiacov. Vývoj aktivity vo výrobnom sektore bol zároveň horší, než sa čakalo, čo opäť zhoršilo vyhliadky na výraznejšie zotavenie čínskej ekonomiky a posilnilo očakávania, že vláda pristúpi v roku 2024 k ďalším opatreniam na podporu hospodárstva. Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje čínskeho štatistického úradu.

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol v decembri 49 bodov oproti novembrovej hodnote 49,4 bodu, oznámil štatistický úrad. To znamená zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledky sú zároveň najslabšie od júna, v ktorom index zaznamenal rovnakú hodnotu. Navyše sú horšie, než predpokladali analytici. Tí očakávali mierne spomalenie poklesu aktivity a index na úrovni 49,5 bodu.

Nové objednávky klesli v decembri tretí mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo najprudšie za šesť mesiacov. Príslušný index dosiahol 48,7 bodu oproti novembrovej hodnote 49,4 bodu. Nové zahraničné objednávky klesli deviaty mesiac v rade a zamestnanosť zaznamenala pokles 10. mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo najvýraznejšie za toto obdobie. Zatiaľ čo v novembri príslušný index dosiahol 48,1 bodu, v decembri predstavoval 47,1 bodu.

Čínska vláda zaviedla v minulých mesiacoch viacero opatrení na podporu dovtedy slabého zotavovania ekonomiky. Tú v rýchlejšom raste brzdí najmä domáca realitná kríza, ale aj slabý zahraničný dopyt. Napriek tomu sa druhej najväčšej ekonomike sveta tempo rastu nedarí zrýchliť.

"Musíme prijať ďalšie opatrenia na podporu hospodárstva, inak bude trend spomaľovania rastu pokračovať," povedal Nie Wen, ekonóm zo spoločnosti Hwabao Trust. Očakáva, že čínska centrálna banka v nasledujúcich týždňoch zníži úrokové sadzby a povinné rezervy bánk.