Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom výrobnom sektore koncom roka mierne zrýchlila rast

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol v decembri 50,8 bodu oproti novembrovej hodnote 50,7 bodu.

Peking 2. januára (TASR) - Aktivita v čínskom výrobnom sektore zaznamenala podľa údajov spoločností Caixin a S&P Global v decembri rast, pričom tempo rastu sa oproti predchádzajúcemu mesiacu mierne zrýchlilo. Údaje sú tak výrazne odlišné, než aké prezentoval koncom minulého týždňa čínsky štatistický úrad, ktorý poukázal na zrýchlenie poklesu aktivity v sektore. Dôvodom často rozdielnych údajov je, že čínsky štatistický úrad sa zameriava na iný typ podnikov než Caixin. Informoval o tom portál RTTNews.

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol v decembri 50,8 bodu oproti novembrovej hodnote 50,7 bodu, uviedol Caixin. To predstavuje mierne zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Aktivita vo výrobnom sektore tak zaznamenala rast v štyroch z posledných piatich mesiacov. Podpísali sa pod to vyššie nové objednávky aj produkcia, pričom v druhom prípade bol rast najvýraznejší za sedem mesiacov.

V závere minulého roka zverejnil údaje o vývoji aktivity vo výrobnom sektore v decembri čínsky štatistický úrad. Ten uviedol, že aktivita pokračovala v poklese, pričom tempo poklesu bolo najprudšie za šesť mesiacov.

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol podľa čínskych štatistikov v decembri 49 bodov, čo je najnižšia hodnota indexu od júna. V novembri predstavoval 49,4 bodu. Za odlišnými údajmi je fakt, že štatistický úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.